Читај ми!

Коначно прочитано загонетно женско име са списа старог 1.300 година

Више од дванаест векова, старо енглеско име Идбра, било је скривено у рукопису из средњег века.

Скоро 1.300 година нико није знао да је име једне Енглескиње из елитног друштвеног слоја било сакривено у средњовековном спису. Истраживачи су тек сада успели да га ишчитају.

Истраживачи су открили да је староенглеско женско име Идбра више пута уписано преко религиозног текста, методом која га је скривала од људског ока више од 12 векова.

Име жене коначно је прочитано када су истраживачи у Бодлеан библиотеци у Оксфорду, искористили најсавременију технологију снимања три-де површине древног рукописа, латинске копије Дела апостолских, која је направљена у Енглеској између 700. и 750. године.

Ово је први пут да је ова технологија, способна да открије „скоро невидљиве“ симболе или слова, која су тако плитка, да мере око петину ширине људске длаке, коришћена за читање напомена на површини неког рукописа.

„Постоји само ограничен број преосталих, очуваних рукописа из раног Средњег века који садрже јасне доказе да их је створила, односно написала – жена, да је списе затим и поседовала или користила“, рекла је Џесика Хоџкинсон, докторанд на Универзитету у Лестеру.

„Већина ових рукописа је са континенталног дела Европе, много је ређе пронаћи доказе о томе у рукописима који су направљени и коришћени у географском подручју које данас зовемо Енглеска“, додала је.

Уписивање женског имена у књигу је потврдило њену моћ и висок статус у време када је само неколико елитних, високо образованих жена било у стању да пише и чита и староенглески и латински.

„То је изузетно значајан и веома моћан текст - реч Божија, пренета преко апостола“, објаснила је Хоџкинсонова.

Није јасно зашто је име прикривено на овај начин. „Можда је то било због ресурса којима је та особа имала приступ. Или је то можда било у вези са жељом да се остави траг жене која је имала овај спис, а да то не буде очигледно свакоме. Такође, постоји могућност да је женска особа, своје име – Идбра, желела да тако напише – како се не би стекао утисак да се такмичи са Божјом речју“, додала је научница у објашњењу.

На маргинама рукописа, име је урезано пет пута, а интересантно је да се скраћени облици имена појављују још десет пута.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара