Читај ми!

Научници симулирали мини-црну рупу, већ почела да зрачи

Научници су успели да симулирају вештачку малу црну рупу у лабораторији, и већ примећују њено зрачење.

Лабораторијску црну рупу креирао је тим физичара са Универзитета у Амстердаму, који овај модел жели да користи како би боље разумео дешавања и активности познатог и интригантног феномена. Креирање вештачке црне рупе (симулираних услова) има за циљ да докаже теорију Стивена Хокинга из 1974. године, према којој црна рупа емитује редак облик зрачења.

Хокингова радијација је зрачење за које се сматра да смањује масу црне рупе која на крају нестаје. Хокинг је пре више од 45 година теоретски поднео доказе за своје тврдње, а научници широм света покушавају да ову теорију докажу или оповргну.

Неки научници верују да Хокингова радијација може бити мост између опште теорије релативитета и квантне механике.

Како наводи портал Science Alert, Хокингово зрачење се дешава када „честице настану услед поремећаја квантних флуктуација које се дешавају због просторног и временског закривљавања у црној рупи.

Чињеница да се зрачење приказује уз одређени сјај је чудно и требало би заправо да буде свемирска аномалија, јер би хоризонт догађаја црне рупе требало да буде тамо где ни светлост ни материја не могу да изађу.

Сви смо у школи учили о чудној снази црне рупе на часовима физике и о томе како бисмо као резултат приближавања овом феномену - сви у њу били неизбежно увучени.

Ово „усисавање" је обавезно - чак иако бисмо се кретали брзином већом од брзине светлости због њене густине унутар одређеног опсега центра.

Да би направили синтетичку црну рупу, научници су искористили ланац атома (зелено) и приметили колико је лако да електрон скочи између сваког атомског места, представљеног бојом и ширином плавих међуатомских веза. Разноврсна снага везе у доњем ланцу опонаша кривљење простора и времена у присуству црне рупе. На овај начин, невероватна физика црних рупа може се истражити у лабораторији на Земљи.

Креирање вештачке црне рупе, односно симулације услова које она има, показало је у лабораторијским условима и пораст температуре, што је такође у складу са теоријским очекивањима. Ипак, то се десило само када се „део ланца проширио изван хоризонта догађаја".

Као резултат тога, верује се да можда ово преплитање честица које се простиру на хоризонту догађаја - игра велику улогу у стварању Хокинговог зрачења.

У оквиру симулација које су започеле опонашањем простор-времена које се сматра „равним", научници кажу да су уочили да је зрачење само топлотно у то - одређеном опсегу.

Дакле, закључили су да могу постојати одређене ситуације у којима Хокингово зрачење може да емитује термичко зрачење.

„Овај експеримент отвара додатни простор за истраживање фундаменталних квантно-механичких аспеката, поред истраживања гравитације и закривљених простора и времена у различитим поставкама феномена црне рупе", написали су научници у раду који је објавио часопис Phisical Review Research.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се