Читај ми!

Живот на Земљу дошао из свемира, вода и органске материје откривене у узорцима астероида Рјугу

Научници су открили течну воду заробљену у кристалима унутар узорака стена астероида Рјугу удаљеном 300 милиона километара од Земље.

Узорци са астероида садрже бројне минерале, укључујући калцијум и честице богате алуминијумом, магнетитом, као и газираном водом са солима и органском материјом.

Јапанска агенција за истраживање свемира успела је током мисије „Хајабуса 2“ да прикупи узорке са астероида Рјугу, а потом иј врати на Земљу 2020. године.

Налази, објављени у часопису Сајенс, нуде нове доказе у прилог теорији да је живот, или молекули који су довели до развоја живота на Земљи, потекао из свемира.

„Течна вода заробљена у кристалима је пронађена. Вода се налазила микропукотинама", наводе јапански стручњаци.

У студији, научници су анализирали 17 узорака са Рјугуа величине од једног до осам милиметара и открили пиротит, минерал гвожђе сулфида, који садржи газирану воду.

Истраживачи кажу да је свемирска стена од које је потекао астероид Рјугу настала у мраку стеларног гасног облака далеко од сунчеве светлости.

Симулације су показале да се свемирско тело из којег је астероид потекао акумулирало око два милиона година након формирања Сунчевог система и онда током наредних три милиона година загрејало на 50 степени Целзијуса, што је довело до хемијских реакција између воде и стена.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи