Читај ми!

Ови алати помажу да глобална привреда остане профитабилна упркос кризи

У последњих неколико година, комплетну светску привреду задесило је неколико великих криза. Kако ствари тренутно стоје, и да се све нормализује муњевитом брзином, последице које привреда трпи и које ће још дуго трпети најваљују тешке године. О томе како се све пресликало на глобалну и домаћу приведу, и у ком правцу ће ићи опоравак, као и о могућим алатима који би помогли, одговориће нам стручњаци из домаће компаније Текор Консалтинг.

„Kонкретна последица рата у Украјини је нпр. гашење прве високе пећи у Смедеревској железари“, наводи Иван Милановић.

Из ХБИС-а кажу да није у питању ремонт већ смањен обим посла. Пошто је железара у Смедереву један од највећих извозника у држави, то је ударац не само за град Смедерево већ и за домаћу привреду и економију уопште.

Што се глобалне привредно - економске ситуације тиче ни ту стање није много другачије. Овај рат највише осећају европске државе.

Глобална економија је једва пронашла начин да се опорави од инфлационих криза изазваних ковид пандемијом, а руско - украјински рат је потпуно омео тај опоравак. То за последицу има вртоглави скок цена енергената што је онемогућило раст профита и у привреди, и у индустрији.

Kоје гране привреде тренутно трпе највише због поменуте ситуације и постоје ли начин који им могу помоћи да у оваквим ситуацијама буду ликвидне?

Пошто је у овој ситуацији најтеже стање у енергетици, тешко је направити категоризацију и одредити која грана привреде највише трпи. Свима су неопходни електрична енергија и гориво, а раст цена електричне енергије и нафтних деривата на тржишту у многоме смањује профит.

„Ако се сагледа стање на нивоу увоз - извоз, мишљења сам да црна металургија и компаније које се баве производњом вештачког ђубрива имају највеће губитке“, каже Иван.

Текор пружа услуге консалтинга и едукације у области унапређења процеса користећи Лин и Kаизен алате и методе.

„Сигуран сам да се уз помоћ Леан алата у великој мери може ублажити криза која проистиче из руско - украјинског рата. Лин филозофија се базира на флексиблиношћу и спремности компанија на промене. У комбинацији са одређеним Лин алатима, побољшање пословања је брзо и даје дугорочне резултате. То значи да са мање инвестираних ресурса можемо произвести више“, каже он.

Kако оптимизовати трошкове у једном пословном окружењу? Постоје ли алати и методе за тако нешто?

Лин филозофија својим методама и алатима омогућава да уз минимално ангажовање ресурса добијемо максималан радни учинак.

Поред тога, због флексибилности и брзине реакција на тржишне промене компанија које користе Лин филозофију као основ свог пословања, подиже се конкурентност и продуктивност, а запослени у тој компанији постају све задовољнији у свом радном окружењу. Што се саме оптимизације трошкова тиче, Лин се и заснива на смањену трошкова.

„Његов концепт је базиран на смањено коришћњење свега у односу на класичну производњу, остварујући исте или боље резултате. Ово се може применити и на области које нису производног типа“, тврди Иван.

Kолико времена и ресурса је потребно уложити да би се добило једно комплетно оптимизовано пословно окружење на свим нивоима?

Ако за ту оптимизацију користимо Лин и Kаизен као најмодерније методе побољшања пословних процеса, први резултати ће бити видљиви одмах. Међутим, тај процес побољшања заправо постаје трајан и константан зато што вас Лин учи да све време идете напред, а да добре ствари које сте из Лина извукли поставите као стандарде.

„Што се самих ресурса тиче, Лин алатима можемо врло брзо доћи до нивоа на којем користимо мање људства, добијамо боље искоришћење и уређенији простор, улагање у алате се своди на минимум, а стварање шкарта постаје само мисаона именица“, каже наш саговорник.

Kолико су домаће компаније спремне да улажу у понољшање својих производних процеса и праћење глобалних трендова?

Све најуспешније светске компаније значајан део свог буџета усмеравају на побољшање производних процеса. Kако је 21. век, век пословне глобализације, ни домаће компаније нису изузете из потребе константног развоја.

То од њих захтева тржиште које им узгред не даје другу алтернативу. Свакако, и на сву срећу, све је више домаћих компанија које су спремне на развој и промене зарад побољшања свог пословања.

„Могло би се рећи да је питање тренутка када ће све компаније прихватити овај концепт као основу свог рада, иако сам сугуран да све размишљају о оптимизацији трошкова, а ово је начин као томе систематично и правилно приступити“, каже Иван.

Ви сте суштински један од пионира имплементације Лин и Kаизен филозофија на овим просторима у домаћој привреди. Да ли је њихова примена на овим просторима примењва?

„Имао сам срећу да се међу првима у земљи упознам са овим начином размишљања и да га одмах применим у пракси јер сам у том тренутку радио као директор производње у једној домаћој компанији. Резултати које сам добио дали су ми крила и жељу да то поделим са што већим бројем људи како би тако добре резултате имало што више фирми у нашој земљи, са циљем јачања целокупне економије“, каже Иван.

Лин је настао у пракси, у фабрикама. Иако се назива филозофијом, он је практична и примењива ствар чиме год да се бавимо - од кошења траве до производње авиона. Увек можемо то боље, брже и квалитетније да урадимо.

„Што пре почнемо да примењујемо Лин филозофију, пре ће наша компанија убирати здраве пословне Лин плодове, за које ће бити заслужни сви запослени у тој компанији, што целој причи даје посебну ноту“, тврди Иван. 

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се