Читај ми!

Ево шта заиста мушкарци мисле о интелигентним женама

Научници са Универзитета у Бафалу открили су да мушкарци паметне жене сматрају привлачнијим, али само у теорији.

Ево шта заиста мушкарци мисле о интелигентним женама Ево шта заиста мушкарци мисле о интелигентним женама

Студија објављена у билтену Personaliti and Social Psychology Bulletin из 2015. показала је да „психолошка дистанца“ чини интелигентну жену привлачнијом. 

Утврђено је да, упркос тврдњама неких хетеросексуалних мушкараца да би волели жену која је интелигентнија, када се суоче с њом, мушкарци показују да су мање наклоњени жени која их је надмудрила или показала високу интелигенцију. 

„Психолошка дистанца“ је стање које се односи на доношење одлука или мишљења о некоме или нечему – посредно, хипотетички. 

Док су претходне студије о привлачности сугерисале да близина некога чини привлачнијим, студија Универзитета у Бафалу је открила обрнуто у случају када је жена била паметнија од мушкарца (посебно ако је он раније тврдио да га привлачи тај квалитет).

У шест студија које је спровела ванредна професорка Лора Парк учествовало је 650 испитаника.

Према новом открићу и запажањима, када су мушкарци очекивали интеракцију са женом која је просторно удаљена (нпр. у другој просторији), они су изражавали већу жељу да комуницирају с њом.

Међутим, када су мушкарци ступили у интеракцију са стварном женом која је била просторно близу (нпр. у интеракцији лицем у лице), показали би мање жеље за интеракцијом с њом када је она показала да га у неком смислу може надмашити.

Паркова је сугерисала да мушкарци у интеракцији са женом која је паметнија од њих могу да осете „тренутни трзај у својој самоевалуацији, што доводи до тога да их та жена мање привлачи“.

Студије су такође откриле да се ова неповезаност између апстрактног и стварног сусрета са женом важи само када је у питању фактор интелигенције, и то код жена.

Свих шест студија фокусирало се на хетеросексуална мушка мишљења о женама, тако да је на будућим истраживањима да се открије да ли се иста неповезаност односи на привлачност жена према мушкарцима.

Истраживање овог типа није рађено код хомосексуалаца.

Каснија студија коју је водила Паркова, спроведена 2016. године, открила је да је преференција жена према мушком партнеру који је био интелигентнији од њих, спречавала жене да напредују у областима као што су наука, технологија, инжењеринг и математика.

Објављена у Journal of Applied Psycholgy, та друга студија је открила да би жене које раде у одређеним наведеним гранама – спремне да привидно „умање своју интелигенцију“ када би оствариле романтичне циљеве.

Такође је откривено да ће жене, које преферирају интелигентније мушкарце, мање бити заинтересоване за каријеру у науци, технологији и инжењерингу када достигну циљ, а то је да су привукле таквог мушкарца.

Исто се, према истраживањима, није односило на мушкарце.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво