Читај ми!

Мала свемирска летелица на великој мисији

За лансирање је спреман мали сателит, назван „Кјубсат“ ("CubeSat"), величине микроталасне пећнице и тежак само 25 килограма, први који ће тестирати јединствену, елиптичну лунарну орбиту за постављање лунарне станице „Гејтвеј“.

Необична мала летелица ће, у ствари, бити трагач који ће утврдити где треба поставити лунарну испоставу у орбити која ће астронаутима служити као успутна станица између Земље и Месеца.

Хало-орбите се налазе у равни управној на раван у којој се ротирају главна тела система, као што су Земља и Месец. Ове орбите су углавном нестабилне, али одржавање летелица на њима захтева ниску потрошњу горива – а управо то ће бити потребно за будућу лунарну станицу „Гејтвеј“ за преседање астронаута.

Мисија, названа Cislunar Autonomous Positioning Sistem Technologi Operations and Navigation Eхperiment, позната као CAPSTONE, требало би да полети са лансирне платформе 27. јуна, у 5.50 по источном времену. „Кјубсат“ ће бити лансиран на ракети „Електрон“, компаније „Рокет лаб“ на Новом Зеланду.

Када буде лансиран, доћи ће до тачке орбите у року од три месеца, а затим ће у орбити провести наредних шест месеци како би пружио више података о захтевима за погонском енергијом будуће станице.

Орбита „Кјубсата“ ће се кретати од 1.609,3 километра од једног лунарног пола на најближем пролазу и на 70.006,5 километара од другог пола, сваких седам дана. Коришћење ове орбите биће енергетски ефикасније за свемирске летелице које лете до станице и натраг јер захтева мање енергије него више кружних орбита.

Минијатурна свемирска летелица ће се такође користити за тестирање могућности комуникације са Земљом из ове орбите, која има предност јасног погледа на Земљу, а истовремено обезбеђује покривеност за јужни пол Месеца – где се очекује да ће први астронаути на мисији „Артемис“ слетети 2025. године.

„Орбитални истраживач Месеца“, роботска летелица агенције НАСА која кружи већ 13 година у поларној орбити око Месеца на висини од 50 километара, представљаће референтну тачку за CAPSTONE. Две свемирске летелице ће комуницирати директно једна с другом, омогућавајући тимовима на земљи да измере растојање између сваке од њих и Земље.

Сарадња између две свемирске летелице може да тестира и аутономни навигациони софтвер CAPSTONE-а, назван CAPS, или Цислунар аутономни систем позиционирања. Ако овај софтвер ради како се очекује, будуће свемирске летелице би га могле користити без ослањања на праћење са Земље.

„Мисија CAPSTONE је вредан претходник не само за ‘Гејтвеј’, већ и за свемирску летелицу ‘Орион’ и систем за слетање људи“, наводи Нуџуд Меранси, шеф Насине канцеларије за планирање истраживачке мисије у Свемирском центру у Хјустону.

„‘Гејтвеј’ и ‘Орион’ користиће податке из CAPSTONE-а за валидацију нашег модела, који ће бити важан за операције и планирање будуће мисије“, наглашава Меранси.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво