Читај ми!

Колико су близанци заиста емотивно повезани

Степен повезаности између близанаца јесте много јачи него између типичне браће и типичних сестара који немају свог „двојника“. Ипак, постоје разлике у односу женских и мушких близаначких парова.

„Код мушких близанаца је увек присутно ривалство и они се боре за неку врсту доминације. У односима близнакиња је више изражена повезаност, односно размена различитих искустава и емоција, што је и карактеристичније за женски пол“, изјавио је доцент др Илија Миловановић, психолог, у емисији Међу световима свет Првог програма Радио Београда.

Психолошким истраживањем близаначких парова се на Филозофском факултету у Новом Саду бави Центар за бихејвиорална истраживања у психологији, једини такав у нашој земљи. Тврдњу о супарништву мушких близанаца илустровао је и примером игре, то јест теста, који у истраживању користе за мерење ривалства.

„Тада браћу“, објаснио је Миловановић, „стављамо у такмичарску ситуацију, један против другог.“

„Правило у тој игри ривалства је да ако изгубите од свог брата близанца добијате казну, коју вам даје управо он. Казна је јак, непријатан звук. Оно што је запажено јесте да браћа скоро увек дају максимално трајање и максималну јачину казне. Код жена је то блага казна, која не траје дуго“, открио је доцент др Илија Миловановић који је један од истраживача на овом значајном пројекту стварања Регистра близанаца.

Додао је да близанци различитог пола, који једино могу бити двојајчани, имају повезаност која је слична типичној браћи и типичним сестарама.

„Такође, код близанаца увек важи правило да је један од њих продорнији, екстравертнији, воли да је у центру пажње, док је други пасивнији, у сенци и заклања се иза свог близанца“, напоменуо је Миловановић.

Можда сте у свакодневном разговору чули метафору „један се ударио, а другог је заболело“ којом се описује близаначка повезаност. Гост Ноћног програма Радио Београда рекао је како такве изреке немају никакво утемељење у близаначким истраживањима, те да се не може говорити о телепатији и сличним недоказивим појавама.

„Оно што јесте тачно јесте да близанци живе у истој, дељеној средини, која их обликује на исти начин. Тако они развијају неке сличне карактеристике, емоције и слична мишљења. Због тога, када су раздвојени, један од њих може да претпостави како се други осећа у датом тренутку“, закључио је психолог Илија Миловановић.

Један од циљева Центра за бихејвиорална истраживања у психологији у Новом Саду јесте да се кроз Регистар близанаца, између осталог, добије преглед близаначких парова у Србији, чијим се психолошким истраживањем долази до научних закључака и открића.

Више о истраживању и о самој пријави близанаца за психолошко истраживање можете пронаћи на www.blizanci.rs