Читај ми!

Ванземаљски камен из Египта је остатак супернове који је завршио на Земљи

Супернова типа 1а је један од најексплозивнијих догађаја у свемиру, а дешава се у двојном систему белог патуљка и друге звезде која је у својој завршној – фази црвеног џина. Научници мисле да су на Земљи открили остатак једне такве супернове.

Пажљиво су научници проучавали ванземаљски камен Хипатију, који је откривен у Египту 1996. године. На основу његове структуре, знали су да је ванземаљског порекла, сумњајући да делићи унутар њега заправо потичу од облака гаса и прашине који су остали од древне супернове.

Милијардама година мешавина прашине формирала је чврсту стену која је заробила гас унутар себе.

„У неку руку, могли бисмо да кажемо да смо ухватили супернову 1а у тренутку када се десила, јер су се атоми гаса из експлозије заробили у облаку прашине, који је временом формирао камен“, каже геохемичар Јан Крамерс са Универзитета у Јоханесбургу.

Користећи веома осетљиве и недеструктивне технике хемијске анализе, тим научника проучавао је сићушан узорак Хипатије.

Открили су низак постотак силицијума, хрома и мангана, што је значило да камен није формиран у нашем соларном систему. Утврдили су висок ниво гвожђа, сумпора, фосфора, бакра и ванадијума, што, такође, није уобичајено за наш део свемира.

Научници су, такође, дошли до закључка да Хипатија није потекла од супернове типа 2 (уобичајене експлозије масивне звезде), јер има превише гвожђа у односу на силицијум и калцијум, што значи да то оставља могућност да је заправо настала из супернове 1а.

„Уколико је наша хипотеза тачна, Хипатија би био први опипљиви доказ и остатак супернове типа 1а на Земљи“, истакао је Крамерс.  

број коментара 0 Пошаљи коментар