Читај ми!

Ванземаљце не треба тражити на планетама које немају месец, утврдили научници

Ново истраживање показује да је јако мала вероватноћа да ће се на великим планетама које немају своје сателите развити живот.

Веће планете углавном немају пратиоца попун Земљиног Месеца, што је од виталног значаја за одржање живота, тврде научници. Зато сматрају да је већа вероватноћа да ћемо на мањим планетама које имају пратиоца открити облике ванземаљског живота.

Наш Месец игра кључну улогу у одржавању живота на Земљи, јер контролишући плиму и осеку океана омогућава да се настави животни циклус организама на нашој планети. Такође, Месец стабилизује Земљину ротацију и доприноси да клима буде уравнотежена.

Оба ова фактора су кључна за опстанак живота на нашој планети.

У чланку објављеном у часопису Природа (Nature), тим истраживача предвођен доценткињом Мики Накаџимом са Универзитета у Рочестеру, наводи да су величина и састав планете кључни за разумевање како настају њихови сателити.

„Разумевајући формирање сателита, сужавамо круг планета на којима ћемо трагати за животом сличном Земљи“, наглашава Накаџима.

Како планете добијају своје пратиоце

По важећој научној теорији Земљин пратилац је настао пре отприлике четири и по милијарде година када је дошло до судара прото-Земље – Земље у њеној раној фази развоја – и небеског тела величине Марса. Последица овог судара је био диск крхотина који је кружио око Земље, од кога се на крају формирао Месец.

Да би открили да ли друге планете могу да формирају сателите сличне величине, Накаџима и њене колеге су направиле компјутерску симулацију судара са низом хипотетичких стеновитих планета сличних Земљи и ледених планета различитих маса.

Захваљујући овим сумулацијама Никиџима и њен тим су закључили да када се стеновите планете масе шест пута веће од масе Земље и ледене планете исте величине као наша сударе, настала енергија утиче да се створи материјал који ће гравитација веће планете убрзо привући назад на њену површину.

Зашто је то важно

Ова ограничења која су навели Накаџима и њене колеге су важна за астрономе који истражују наш Универзум – истраживачи су открили хиљаде егзопланета и могућих егзомесеца, али тек треба да дефинитивно уоче месец који кружи око планете ван нашег Сунчевог система.

Ово истраживање им може помоћи где би требало да их траже.

„Потрага за егзопланетама на којима постоји живот је обично била фокусирана на планете веће од шест земаљских маса. Предлажемо да уместо тога погледамо мање планете јер су оне вероватно бољи кандидати да имају свог пратиоца“, каже Мики Накаџима.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво