Читај ми!

Потенцијално опасан астероид, већи од Ајфелове куле, ускоро улази у Земљину орбиту

Како наводи Америчка свемирска агенција Наса, огромна, свемирска стена ће ући у Земљину орбиту 11. децембра 2021. године.

Астероид у облику јајета назван "4660 Nereus", дугачак 330 метара, će ући у Земљину орбиту брзином од 23.700 километара на час, у суботу, 11. децембра.

Очекује се да ће астероид проћи на довољној удаљености поред Земље, али ће нам и даље бити ближе него што је био пре 20 година.

Нереј – морски бог, најстарији син бога мора Понта и богиње Земље Геје – биће удаљен отприлике 3,86 милиона километара, што је око 10 пута више од удаљености између Земље и Месеца.

Ово за неупућене може да звучи као веома велика раздаљина, али према космичким стандардима, то је на корак од наше планете.

Наса означава сваки свемирски објекат који се налази у кругу од 193 милиона километара од Земље као „објекат у близини Земље“, а сваки објекат који се брзо креће унутар седам и по милиона километара, као „потенцијално опасан“.

Једном означени објекат, астрономи пажљиво прате, тражећи било какво одступање од њихове предвиђене путање, које би их могло довести на курс Земљине путање и евентуалног судара. 

По предвиђањима Насе, Нереј ће се следећи пут приближити Земљи 2. марта 2031, затим новембра 2050. и 14. фебруара 2060. године, када би нам могао прићи на готово 1,2 милиона километара.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво