Читај ми!

Бик, леопарди и фалусни рељефи - необично откриће археолога у Турској

Захваљујући најновијим ископавањима на археолошком налазишту у југоисточној турској провинцији Шанлијурфа у анатолијској области, пронађени су фасцинантни рељефи из доба неолита.

Рељеф се састоји из неколико целина и заправо је састављен од приказа људи и животиња. Најупечатљивији лик на рељефу је фронтални приказ човека који држи свој фалус.

Ископавања врше Универзитет у Истанбулу и Археолошки музеј Шанлијурфа, а води их професор Ејлем Оздоган. 

Таш Тепелер је регија у Анадолији, у Турској, у којој се налази велики број праисторијских налазишта, укључујући локацију Гобекли Тепе, која је на Унесковој листи светске културне баштине.

Турско Министарство културе и туризма, заједно са Турском агенцијом за промоцију и развој туризма, недавно је покренуло пројекат „Тепелер Баг", са фокусом на неолитско наслеђе, који ће спровести ископавања на 12 локација у региону Таш Тепелер, дугачком 200 километара, у периоду до 2024. године.

Иначе, У близини Гобекли Тепеа откривено једанаест нових неолитски важних подлокација.

Верује се да су та налазишта неки од најранијих примера насеља и организоване и специјализоване радне снаге у историји човечанства.

Најновији налаз у ископавањима била је зграда кружног темеља направљена од кречњачке стене.

Дуж зида зграде пречника око 11 метара налази се клупа висока један метар, исклесана такође од стене. На предњем крају клупе широке 60-70 центиметара, пронађен је фалусни рељеф.

Пет фигура, за које се сматра да су у међусобној вези, уклесано је у стену. На истоку су три приказа особе који држи фалус десном руком, док му је лева на стомаку. Са обе стране су прикази леопарда.

Два леопарда су идентична, са отвореним устима, јасно приказаним чељустима, и високо подигнутим реповима. Троугласте линије урезане око врата мушкарца, вероватно приказују огрлицу, и уобичајен су приказ на људским фигурама из периода неолита.

Западно од овог приказа, налази се још једна људска фигура окренута леђима трима фигурама. Овај пут је особа, који се по свом продуженом фалусу може идентификовати као мушко, приказана из профила.

На рељефу се „суочава са биком који има велике рогове. Лева рука мушкарца је подигнута и чини се да му шака има шест прстију. Десном руком држи змију и гледа према бику.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво