Читај ми!

Готов ванземаљски излет – „Спејс икс“ капсула се приземљила

Прво свемирско путовање туриста цивила који су у капсули „Спејс икс“ три дана кружили око Земље се завршило.

Четири особе вратиле су се на Земљу са тродневног ванземаљског излета у капсули „Спејс икс“, која је обележила крај првог лета у Земљину орбиту за цивиле.

„Пуно вам хвала ово је за нас била велика вожња“, рекао је Џаред Ајзакмен, милијардер, који је предводио екипу у свемирски туризам и за кога се претпоставља да је платио четири карте у вредности од 200.000 долара.

Летелица је путовала брзином већом од 27.500 километара на сат. Посаду у кабини од високих температура чувао је топлотни штит, док се летелица спуштала према Атлантском океану.

После изласка из летелице, непосредно пре него што су хеликоптером враћени на Флориду, посада је виђена како се смешка и маше камерама уживо.

Али лет очигледно није био потпуно беспрекоран са техничког становишта.

„Знате да смо имали неколико проблема на којима смо радили, радили смо нешто на систему управљања отпадом“, рекао је Бењи Рид, директор управљања посадом летелице током лета након брифинга.

Званичници Насе рекли су да је летелица вероватно најсигурније возило са посадом које је икада летело.

Возило је већ завршило два успешна путовања у свемир са професионалним астронаутима, пре него што је ова група свемирских туриста кренула на вишедневно путовање.

Путници летелице били су милијардер Џаред Ајзакмен, који је финансирао и договорио се о овом туристичком путовању у свемир са извршним директором Илоном Маском, Хајли, помоћница лекара Дечје истраживачке болнице „Свети Џуд“, која је у детинству победила рак, Јан Проктор геолог и професор на факултету и Крис Сембровски, заљубљеник у свемир, који је своје место освојио на лутрији.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво