Читај ми!

Руски модул „Наука“ избацио Међународну свемирску станицу из орбите

Посада међународне свемирске станице и њихове колеге на Земљи успеле су да стабилизују станицу и зауставе њено неконтролисано окретање узроковано неочекиваним паљењем потисника на тек пристиглом руском модулу „Наука“.

„Роскосмос“ је у четвртак објавио да се модул „Наука", прва нова руска компонента на међународној свемирској станици (МСС) после више од деценије, успешно спојио са остатком станице.

После тога, међутим, потисници модула су се упалили и изгурали МСС око 45 степени ван њене уобичајене ротације.

Станица је почела да се врти, а контрола лета на Земљи је рекла посади да упали потиснике на модулу „Звезда“ како би контрирали ротацију.

Стручњаци су рекли да је ово био изузетан подвиг посаде станице, а руски космонаути су успели и да уђу у „Науку“, вишенаменску лабораторију, и искључе погонске системе да се слична неочекивана паљења не би случајно дешавала.

„Узрок није познат“, саопштила је Наса, додајући да сви системи на станици сада функционишу потпуно нормално.

Посада је отказала све планиране активности данас како би се усресредила на отклањање било какве штете. Из Насе кажу да је станица у добром стању и да има пуну оријентациону и висинску контролу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара