Читај ми!

Научници открили мистериозну ДНК која садржи гене других организама

У једном дворишту у Калифорнији у узорку блата, откривен је тајанствени ланац ДНК који, изгледа, у себи садржи гене више различитих организама из окружења. Научници су овај проналазак назвали „Боргови“, према цивилизацији која асимилује друга технолошки напреднија друштва из америчке научнофантастичне серије „Звездане стазе“.

Ово откриће „Боргова" могло би нам помоћи да боље разумемо еволуцију микроорганизама, њихову интеракцију унутар екосистема и њихову улогу у животној средини.

Микробиолошкиња Џил Банфилд са Универзитета Беркли сматра да проналазак „Боргова“ може бити епохално откриће.

„Нисам била тако узбуђена још од открића CRISPR-а (ДНК ланац откривен у геному прокариота). Открили смо нешто загонетно што је слично овоме, а повезано је са геномима микроба“, написала је Банфилдова у својој објави на Твитеру, како преноси Сајенс алерт.

Банфилдова је прве „Боргове“ открила у блату у свом дворишту. Пошто је са колегом генетичарем Басемом ал Шејебом радила је на пројекту проналажења вируса који нападају аноксичне микробе познате као археје, који живе у мочварном окружењу, случајно је у блату пронашла нешто запањујуће – ДНК ланац који се састоји од готово милион базних парова.

Више од половине гена потпуно непознато

После додатних анализа открили су да је више од половине гена потпуно ново, и да ланац има рефлектујуће секвенце на крају сваког низа које имају способност саморепродукције. Запањени научници су проучили базу података ДНК како би проверили да ли постоји слична структура. Успели су да идентификују 19 секвенци за које се чинило да одговарају овом профилу.

Међутим, научницима и даље није јасно о каквим се тачно ДНК структурама ради, али су свакако запањујуће. Припадају класи структура које се називају екстрахромозомски елементи (ECE), који се могу наћи изван хромозома који садржи већину генетског материјала сваког организма.

Ови екстрахромозомски елементи су огромни, сами се умножавају и могу да се пронађу унутар и изван ћелијског језгра, као код плазмида и вируса.

Немогуће је извући било какав закључак

„Не можемо да докажемо нити да су у питању археални вируси или плазмиди или минихромозоми, нити можемо да докажемо да нису“, наводе научници у свом раду Borgs are giant extrachromosomal elements with the potential to augment methane oxidation објављеном у архиви bioRxiv.

Изгледа као да „Боргови“ садрже много секвенци гена из других елемената и микроба. Научници сматрају да су их екстрахромозоми апсорбовали и асимиловали. С друге стране, можда су ти заједнички гени последица загађења животне средине.

Секвенцирањем је откривено да ова мистериозна ДНК дели неке особине са архејама званим метанопереденс, које оксидирају метан, због чега научници претпостављају да је његова стурктура повезана са тим одређеним микробом. У ствари, „Боргови“ су можда укључени у процес оксидације метана.

Уколико су пак „Боргови“ стварни, а не последица загађења животне средине, онда би они могли да повећају способност метанопереденса да оксидира метан. То би значило да се ради о до сада непознатом процесу и да ти екстрахромозомски елементи имају непознату улогу у регулисању атмосфере.  

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво