Читај ми!

Изложба у САНУ поводом 165 година од рођења Николе Тесле

Поводом 165 година од рођења Николе Тесле, у кући српске науке и знања отворена је изложба, а биће организован и округли сто са темом „Од талентованог дечака са Балкана до генија планетарних размера“. Дан Теслиног рођења, 10. јул, у Србији се обележава као дан науке, а САНУ му својим програмима посвећује целу недељу.

Мало се зна да предлог за избор Николе Тесле за члана академије 1892. године није прошао. Две године касније Тесла је поново предложен и изабран за дописног члана.

Да постане редовни члан морао је да сачека још 43 године. А данас у Акедемијиној галерији изложба посвећена Теслиним студентским данима у Грацу.

Почели су 1875. године у Виској техничкој школи. Пријавио се за предавање из једанаест предмета. Иако запажен студент, на трећој години је исписан због неплаћене школарине.

„Постоје бројни подаци о његовим оценама. Сам Тесла је записао у дневнику како су за њега била важна предавања професора са којима је расправљао о проблемима електродинамике. Неки од његових изума потичу из периода проведеног у Грацу“, наводи Адријан Фајкс, директор Аустријског културног форума.

„Ми сада сазнајемо која су то изворишта Теслиниг образовања. Он је тражио најбоља места и једно од тих најбољих места које је добио био је Грац где је формирао своје основе и на тим основама је надограђивао свој геније“, сматра aкадемик Зоран Петровић, управник Галерије науке и технике САНУ.

Поставка сведочи о томе како су Теслине идеје утицале на науку и индустрију.

„Тесла је направио корак ка претварању електрицитета у основни енергент“, додаје академик Петровић.

„Грац је урадио много ствари у његову част. Прва је почасни докторат који је Тесли додељен 1937. године. И данас имамо лабораторију виског напона која носи његово име“, напомиње Адријан Фајкс.

Тесла је само једном боравио у Београду 1892. године. Познаваоци кажу да није имао ни времена ни новца. Наука и нови експерименти имали су приоритет. Ни сликару Паји Јовановићу, током боравка у Њујорку, није имао времена да позира.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 09. јул 2021, 17:02) - anonymous [нерегистровани]

Nikad vise biti neces...???

Svijetu bijeli.
Svijetu cijeli...
U svim duginim bojama..
Nisi danas..
Nikad vise neces biti.
Ono sto nikad bio nisi.
Tesla je covjek.. Nije htjeo da svjetlost bude...
----------- ........
:::::.... Duga je znak moj ,, medju oblacima...
( Kazivanje o Bogu )...

(петак, 09. јул 2021, 14:14) - anonymous [нерегистровани]

Svet

U ovom Svetu je Nikola Tesla Svetlost.

(петак, 09. јул 2021, 13:52) - Дан [нерегистровани]

Објашљиво максвелом

Све је објашљиво Максвеловим једначинама које су настале око 1865 године. До краја 19 века су још увек биле слабо изучене. Теслин рад је својеврсно потврђивање Максвелових једначина мада је тесла користио интуицију.

(петак, 09. јул 2021, 13:33) - anonymous [нерегистровани]

Данас би Тесла био проглашен за чудака...

...нарочито од стране научних ''фундаменталиста'' за које би он, као алтернатива данас признатој науци...

(петак, 09. јул 2021, 09:52) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Najveci srpski naucnik a po meni i svetski svih vremena.Treba sto cesce praviti takve naucne skupove u Srbiji i promovisati naseg genija jer bi mnogi da ga bez osnove prisvoje.