Читај ми!

Долина Јадра крије насеље из бронзаног доба

У долини Јадра надомак Лознице, археолози Музеја Јадра, након више од 30 година истраживања некрополе под хумкама из бронзаног доба, на трагу су откривања првог насеља у северозападној Србији из тог периода. За сада, археолози кажу да је реч о полуукопаним стамбеним објектима, са бројним налазима покретног материјала, од којих се издваја неколико луксузних предмета.

У долини Јадра, надомак планине Цер, археолози предано истражују најбогатије гробље из бронзаног доба на простору централног Балкана, а једно од најзначајнијих открића на почетку кампање јесте лоцирање првог насеља из овог периода.

„Тренутно се налазимо на речној тераси, на узвишењу поред речице Корените, а иза нас се налази некропола Пауље, где су смештене хумке које су формиране још у бронзано доба. Око самог гробља евидентирани су објекти археолошког садржаја који говоре о насељавању у периоду од бронзаног доба“, каже Рада Глигорић, саветница Музеја Јадра у Лозници.

За сада, археолози могу само да кажу да је ово насеље специфично по томе што су га чиниле полуукопане куће типа земунице.

Од бројних налаза богато украшене керамике, алатки од окресаног камена и бронзаних предмета, посебно се истичу ретки примерци као што су орнаментисани керамички калем и троножни жртвеник. Сви ови предмети стари су око 3.500 година.

„Површина која би требало да се истражује, а тренутно радимо на 300 квадратних метара, је много већа и сугурно обухвата преко 5 хектара“, објашњава Рада Глигорић.

Истраживања ће бити настављена у наредном периоду, а археолози ће се трудити да заштите сваку археолошку целину пре него што дође до било каквих радова који су у вези са отварањем рудника компаније „Рио Тинто“.

Заштитна ископавања већ неколико година организује и изводи Музеј Јадра у Лозници.   

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво