Читај ми!

Како је изгледала шетња последњих диносауруса на планети

Научници су открили отиске последњег диносауруса који је шетао тлом данашње Велике Британије, пре 110 милиона година, у близини Белих литица Довера.

Отисци су откривени на литицама и у приобаљу Фокстона у Кенту, када су олујни ветрови открили и фосиле у том подручју. 

Верује се да трагови потичу од најмање шест врста диносауруса – укључујући анкилосаурусе, оклопне диносаурусе колосалног изгледа, тероподе, троноге диносаурусе који једу месо попут тираносаурус рекса, и орнитоподе, диносаурусе са карличним костима налик птичјим, који једу биљке. 

„Ови трагови диносауруса су први такви пронађени у слојевима познатим као Фокстонова формација, и ово је прилично је изванредно откриће јер је могуће да је реч о диносаурусима који су у том подручју били међу последњима – пре него што су изумрли“, рекао је Дејвид Мартил, професор палеобиологије на Универзитету у Портсмуту.

Отиске је пронашао Филип Хедленд, колекционар и кустос у музеју и уметничкој галерији Хејстингс.

„Још 2011. године наишао сам на необичне отиске у формацији стена у Фокстону. Чинило се да их има више и све што сам могао да помислим је да су то можда отисци стопала диносауруса. То се косило с оним што већина геолога сматра за овај предео, али ја сам, у потрази за још отисака стопала, успевао стално да проналазим оне који су били још лепши и бољи“, рекао је Хедленд, који је додао да је морао да се потруди да научна заједница прихвати његове доказе као исправне, и да је због тога за помоћ замолио стручњаке са Универзитета у Портсмуту – да би верификовао оно што је пронашао. 

Већина налаза су изоловани отисци стопала, али једно откриће обухвата шест отисака стопала – чинећи праву „стазу кретања“.

Ова стаза отисака је, када су у питању отисци, по величини слична стази коју праве слонови, а утврђено је да је вероватно у питању орнитоподикнус, чији су слични, али мањи отисци стопала пронађени у Кини, и који потичу из истог периода.

Највећи пронађени отисак – ширине 80 центиметара и дужине 65 центиметара – припада диносаурусу сличном игуанодону.

Игуанодони су такође јели биљке, расли су до 10 метара висине и ходали су на две ноге или на све четири.

Професор Мартил је рекао: „Фасцинантно је пронаћи такав низ врста на једном месту. Вероватно су боравили у близини обале тражећи храну.“

Резултати истраживања објављени су у Зборнику удружења геолога, а неки од отисака стопала тренутно су изложени у музеју Фокстон.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво