Читај ми!

Мапирање тока вредности – организованим корацима у производним процесима до озбиљних резултата

Већина компанија на глобалном нивоу се суочава са озбиљним пословним последицама услед актуелне пандемије. Многе привредне гране видно су погођене. Према извештајима стручњака из Текор консалтинга (Tecor consulting), који се бави оптимизацијом пословних процеса, и на домаћем пословном тржишту компаније су уздрмане.

Ипак, већина ствари се може поправити, те се може се остати ликвидан упркос многим потешкоћама, првенствено захваљујући добро организованим процесима у сваком пословном окружењу.

Лин (Lean) филозофија са својим алатима у пракси даје лепе резултате. Један од њих скраћено назван ВСМ јасно показује како је организованим корацима у процесу могуће доћи до озбиљних пословних резултата.

Мапирање тока вредности Лин ВСМ (Value Stream Mapping), као алат представља графичку презентацију тока вредности, која визуелно представља како су сви кораци у неком процесу организовани да остваре жељену трансформацију производа или услуге, као и да обезбеде ток информација који покреће делове појединих процеса.

Мапа тока вредности црта се од захтева корисника (било интерног или екстерног), све до испоруке готових производа кориснику. Ниво мапирања може се кретати од свеобухватног процеса (цела компанија) до специфичних процеса, у зависноти од самог повода извођења мапирања.

Мапирање тока вредности је корисно зато што је корисник увек у фокусу, у једном погледу пружа комплетну временску презентацију тока активности, запослени стичу бољи увид у целокупни ток.

Такође, представља методу за брзу анализу тренутног стања процеса, показује ток информација и како оне покрећу друге активности,показује ток кретања материјала и међупроцесне залихе и показује које активности додају вредност за корисника и визуелно представљање тренутног стања умногоме помаже да се ефикасно креира и жељено стање процеса.

Веома битан елемент Лин ВСМ мапирања тока вредности су параметри који се прате попут: lead time, cycle time, takt time,changeover time, uptime (on-demand machine uptime), EPE (production batch time).

Праћењем ових параметара стиче се јасна слика одвијања процеса, а након креирања жељеног стања поставља се јасан циљ који треба достићи и чије се достизање може тачно пратити кроз праћење наведених параметара.

Препорука за мапирање тока вредности је израда мапа на папиру, без употребе софтвера како би се уз тимски рад сви упознали са методом, али и комплетним процесом који се мапира.

Не треба превише пажње поклањати симболима који се користе (не постоји једна легенда која је опрштеприхваћена), али треба водити рачуна да на једној мапи одређени симболи увек имају исто значење.

Просечни резултати који се постижу ВСМ методом су скраћење „lead time-а“ до 80%, повећање продуктивности до 50%, унапређење квалитета до 70%, смањење међупроцесних залиха до 80%, смањење проја повреда на раду до 70%, већа искоришћеност простора до 75% и раст прихода до 30%. 

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво