Да ли је наше археолошко благо незаштићено

Трагом једног снимка на друштвеним мрежама који показује да је вредно археолошко благо необезбеђено, пошла је екипа Београдске хронике.

Када кажемо археолошко благо већина нас помисли на баснословно скупе предмете. Међутим, вредност старина не мери се новцем.

„Ја бих само споменуо печате, њихова материјална вредност је мала, али научно велика зато што смо ми нашли неколико печата Цара Јустинијана, што је потврда о вези Царичиног града са Константинопољем, односно како ми знамо Цариградом“, каже археолог и руководлац истраживања др Вујадин Иванишевић.

Према његовим речима, то је највећи проблем у српској археологији, јер предмете који се продају за мале паре губимо, а са њима одлази и читав низ података значајан за нашу историографију.

А који је пут археолошких ископина од места где су пронађене до сигурног складишта или музејске поставке? Археолози кажу да постоји прописана процедура према којој најкасније годину дана пошто је пронађен, предмет мора да се нађе на безбедном месту.

„Постоји могућност да се додатним уговором и споразумом између институције која је водила археолошка истраживања и територијално надлежног музеја предвиди да и неки дужи временски период предмети могу остати на обради након чега морају да буду финално депоновани у територијално надлежном музеју, што је у овом случају Народни музеј Лесковац“, објаснио је др Адам Црнобрња.

Једно од места где се чувају вредне археолошке ископине је и Београдска тврђава. Простор је пре извесног времена био на мети, како се претпоставља, бескућника.

Снимак који се појавио на Јутјубу приказао је кости животињског порекла у кутијама. Биле су неприкладно смештене и необезбеђене. Према речима надлежних из Археолошког института, који су задужени за безбедност овог депоа, ситуација је промењена.

„Све што је археолошки налаз и што су археолошки предмети се чува у институцијама које су за то задужене. Пошто се просторије налазе у парку, као и сама зграда пројекта за Београдску тврђаву која се налази у Доњем граду Тврђаве и захваљујући ЈП Београдска тврђава ми смо добили привремене депое“, нагласила је Весна Бикић, археолог.

Нажалост, екипа РТС-а од надлежних није добила дозволу да уђе у складиште и увери се на лицу места да су археолошке ископине потпуно безбедне.

Преостаје нам да верујемо у стручност и професионалну одговорност људи који су задужени да чувају и национално и научно благо.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво