Читај ми!

Мистерија другог аутора Свитака са Мртвог мора

Откад су пре више од 70 година у пећини у Израелу откривени, Свици са Мртвог мора, односно Кумрански списи, предмет су великог интересовања, а сада је помоћу вештачке интелигенције откривено да су их у ствари писала два аутора, а не један.

Свици су познати по томе што садрже најстарију писану верзију Библије. Али ко их је тачно написао је, као и много ствари у вези са њима, потпуна мистерија.

Сада, захваљујући технологији, корак смо ближи разумевању позадине ових енигматских текстова.

У новој студији, стручњаци Универзитета у Гронингену, спровели су опсежно палеографско испитивање најдужег рукописа.

Кроз серију веома сложених корака, укључујући прецизну дигитализацију, и помоћу процеса машинског учења и статистичке анализе, холандски тим закључио је да су заправо два писца одговорна за Велики свитак Исаије.

Највећи рукописа, један од седам пронађених у пећини Кумран код Мртвог мора 1946. године, стар је 2.000 година и садржи 66 поглавља Књиге пророка Исаије из Старог завета.

Два писца

Аутори студије научили су компјутерски алгоритам да одвоји мастило од позадине - коже или папируса свитка. Алгоритам је онда проучавао свако слово и знак, тражећи најмање промене.

Оваква врста технологије алгоритама почела је да се користи тек протеклих неколико година.

Према детаљним анализама утврђено је да се заправо ради о две особе које су копирале речи са скоро идентичним рукописом.

На крају 27. од укупно 54 ступца, истраживачи су пронашли празнину од три реда и промену у материјалу.

Други лист зашивен је за први, а у том стадијуму, научници објашњавају, и аутор рукописа је промењен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво