Читај ми!

У епохи антропоцена човек је највећа сила

Сваке године се 22. април обележава као Дан планете земље. За неколико миленијума научили смо како да живимо на њој, како да је обрађујемо и успешно користимо све њене потенцијале. Научници тврде да смо ушли у нову геолошку еру – антропоцен, доба када је човек највећа еколошка сила на свету

Професор Владимир Вулетић, у гостовању у Јутарњем програму РТС-а, истакао је да су недавно рађена велика светска истраживања која говоре о томе како медији прате причу о антропоцену.„Наше истраживање је показало да је јако мало пажње посвећено тој теми и да већина људи нема основну информацију шта антропоцен значи", истакао је професор Владимир Вулетић.

 „Живимо у епохи у којој нисмо довољно свесни да човек има много велики утицај на укупан екосистем, него што и можемо да замислимо.То је оно што показују истраживања и што показују геолози, који се споре да ли ову нову епоху трба назвати Антропоцен. Подаци показују да сада у атмосфери имате много отпада који чине да нестају многе врсте. И ми смо само једна од врста. У погледу на климатске проблеме постоје три приступа" рекао је професор Вулетић.

Путем Скајпа, из Париза укључио се и др Александар Ранковић, аутор књиге „Атлас антропоцена", истраживач и координатор пројекта Међународна владавина биодиверзитета, након 2020. године.

„Последњих неколико месеци видели смо важна дешавања и нове циљеве у Кини, Јапану и Јужној Кореји о циљевима глобалне емисије угљен диоксида и ефеката стаклене баште. Програм Џоа Бајдена укључује сличне циљеве за САД. Извештај за 2019. годину показује стагнацију и мали пад за земље Г-20, који је ван здравствене кризе, јер су повећани обновљиви извори енергије у употреби, у односу на угаљ.", истакао је др Александар Ранковић.

У току је „Антропоцен Медиа пројекат", који је обухватио 140 земаља, а закључак је да има изузетно мало прилога о антропоцену који су аутентични и који су настали овде на основу наших искустава. Медији у овом делу света углавном преносе информације које су већ објавили западни медији. Овом проблему се приступа на сензационалистички начин, а из прилога се не може много сазнати, већ они изазивају дозу страха, нагласио је професор Владимир Вулетић.

„Антропоцен представља нешто прилично револуционарно у свету науке. Нас научници већ 500 година уче колико смо ми људи мали и безначајни. Све је почело од Коперника који је доказао да није Земља та која је центар свега, већ она кружи око Сунца. Ту су и космолози и биолози са својим мишљењима, а антрополози кажу да су људи највећа геолошка сила која постоји. Утицај који човек има на планету пореде са тектонским померањем континената и ударима метеорита", истакла је Јелена Ђекић, новинарка канала РТС Наука.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво