Најзначајније откриће после Тутанкамонове гробнице – откривен „изгубљени златни град“

Египатска археолошка мисија потврдила је откриће „изгубљеног златног града“ на древноегипатском локалитету Луксор. Реномирани археолог Захи Хавас открио је 3.000 година стар град закопан под песком.

Град потиче из доба владавине Аменхотепа Трећег, а наставио је да га користи краљ Тутанкамон.

„Многе стране мисије радиле су у овом подручју тражећи погребни храм Тутанкамона, јер су у близини откривени храмови Хоремхеба и Аја“, рекао је Хавас, додајући да те мисије нису успеле да нађу град.

Описујући откриће као „највећи град основан у старом Египту“, Хавас је објаснио да је „изгубљени златни град" устоличио један од највећих египатских владара Аменхотеп Трећи – девети краљ 18. династије који је Египтом владао од 1391. до 1353. године пре нове ере.

У то време град је био највећа административна и индустријска насеобина на западној обали Нила. Археолози су откопали неке од градских улица, куће, као и зидове висине три метра.

На открићу локалитета раде од септембра 2020. године. До сада су откопали добро очуван део града са кућама у којима су сачувани предмети из свакодневног живота.

„Откриће изгубљеног града је друго по важности археолошко откриће још од проналаска Тутанкамонове гробнице“, истакла је Бетси Брајан, професорка египтологије на Универзитету „Џонс Хопкинс“.

Додала је и да ће откриће помоћи да се расветли једна од највећих историјских мистерија – зашто су Ехнатон (Аменхотепов син) и Нефертити одлучили да се преселе у Амарну, локалитет који је представљао нову престоницу основану 1346. године пре нове ере.

Ехнатон је потпуно раскинуо са традицијом свог оца и скоро читавим египатских политеистичким пантеоном, обожавајући само једног бога – Атона, једног од аспеката бога сунца Ра. Своје првобитно име Аменхотеп Четврти, променио је у Ехнатон, што значи посвећен Атону.  

На новом локалитету пронађени су темељи и остаци три палате краља Аменхотепа Трећег, као и добро очувани административни и индустријски центар.

Пронађено је прстење, накит, скарабеји, шарене глинене посуде и цигле са жигом краља Аменхотепа, што је несумњиво датирало град. У јужном делу града откопана је пекара и бројне пећи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво