Читај ми!

Најзначајније откриће после Тутанкамонове гробнице – откривен „изгубљени златни град“

Египатска археолошка мисија потврдила је откриће „изгубљеног златног града“ на древноегипатском локалитету Луксор. Реномирани археолог Захи Хавас открио је 3.000 година стар град закопан под песком.

Град потиче из доба владавине Аменхотепа Трећег, а наставио је да га користи краљ Тутанкамон.

„Многе стране мисије радиле су у овом подручју тражећи погребни храм Тутанкамона, јер су у близини откривени храмови Хоремхеба и Аја“, рекао је Хавас, додајући да те мисије нису успеле да нађу град.

Описујући откриће као „највећи град основан у старом Египту“, Хавас је објаснио да је „изгубљени златни град" устоличио један од највећих египатских владара Аменхотеп Трећи – девети краљ 18. династије који је Египтом владао од 1391. до 1353. године пре нове ере.

У то време град је био највећа административна и индустријска насеобина на западној обали Нила. Археолози су откопали неке од градских улица, куће, као и зидове висине три метра.

На открићу локалитета раде од септембра 2020. године. До сада су откопали добро очуван део града са кућама у којима су сачувани предмети из свакодневног живота.

„Откриће изгубљеног града је друго по важности археолошко откриће још од проналаска Тутанкамонове гробнице“, истакла је Бетси Брајан, професорка египтологије на Универзитету „Џонс Хопкинс“.

Додала је и да ће откриће помоћи да се расветли једна од највећих историјских мистерија – зашто су Ехнатон (Аменхотепов син) и Нефертити одлучили да се преселе у Амарну, локалитет који је представљао нову престоницу основану 1346. године пре нове ере.

Ехнатон је потпуно раскинуо са традицијом свог оца и скоро читавим египатских политеистичким пантеоном, обожавајући само једног бога – Атона, једног од аспеката бога сунца Ра. Своје првобитно име Аменхотеп Четврти, променио је у Ехнатон, што значи посвећен Атону.  

На новом локалитету пронађени су темељи и остаци три палате краља Аменхотепа Трећег, као и добро очувани административни и индустријски центар.

Пронађено је прстење, накит, скарабеји, шарене глинене посуде и цигле са жигом краља Аменхотепа, што је несумњиво датирало град. У јужном делу града откопана је пекара и бројне пећи.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(субота, 10. апр 2021, 16:45) - anonymous [нерегистровани]

Realno

Medijska galama oko ovog "otkrića" postaje pomalo smešana.
Koliko god ovo bilo važno u egiptološkom smislu, ono će malo zanimati turiste - kojima neće biti dopušten prilaz bilo gde u blizini iskopavanja. Vrlo je malo verovatno da će otkriti nešto što bi se moglo opisati kao blago.

Izjednačiti ili porediti ovo sa otkrićem Tutankamonove grobnice veliko je preterivanje.

(субота, 10. апр 2021, 11:19) - anonymous [нерегистровани]

Sve je biznis

Borba za turiste ne jenjava. Potpuno mi neverovatno da je tek sada otkriven ogroman grad ispod peska, kao da čitav Egipat nije detaljno skeniran i pregledan proteklih nekoliko godina. No, u Egipat vredi otići i stotinu puta i bez novootkrivenih gradova.

(субота, 10. апр 2021, 11:11) - anonymous [нерегистровани]

@Izgubljeni

Uvek je lepo pročitati ovakve tekstove. Bez obzira što nepismeni moraju da komentarišu.

(субота, 10. апр 2021, 08:56) - anonymous [нерегистровани]

Izgubljeni grad

Ko le taj grad izgubio? Mnogo važna stvar šta je bilo pre 3000 Godina .

(петак, 09. апр 2021, 23:29) - anonymous [нерегистровани]

?

Da li vi svoje čitanje izmedju redova, stavljate pod znake navoda, u razgovoru sa samim sobom, da bi ste dali sebi na važnosti ili imte želju da svoju vidovitost podelite sa drugima?....
Arhelogija nije za vas, definitivno.

(петак, 09. апр 2021, 21:26) - Portir [нерегистровани]

Bog Ra

Drago mi je da su egipcani otkrili deo svoje predivne istorije koja ostaje u njihovim muzejima, a ne oteta i izlozena u jednoj evropskoj prestolnici.

(петак, 09. апр 2021, 20:25) - Zahi Veliki, Najveci [нерегистровани]

JA pa JA

U ovoj vesti je NAJZNACAJNIJE da je tim vodio cuveni, veliki, neprevazidjeni Zahi Havas. Sve ostalo je sporedno. A sto se pristupa celoj toj oblasti, arheologiji, tice, najbolje govori stav " Misija očekuje otkrivanje netaknutih grobnica ispunjenih blagom!". Kao da se radi o pljackasima grobova, a ne o kulturoloskim odrednicama jedne stare i velicanstvene civilizacije. Kolonijalni mentalit i svest u 21. veku - ZALOSNO.