Читај ми!

Да ли ће нам кућни љубимци постати претња у борби против коронавируса

Творац руске вакцине „спутњик В“ упозорава да се у следећој фази пандемије може догодити да коронавирус почну да преносе наши кућни љубимци.

Животиње би могле да постану следећа линија фронта у бици против коронавируса, упозорава научник који је руководио развојем руске вакцине „спутњик В“, и додаје да смртоносна пандемија можда још није достигла свој пуни потенцијал.

Александер Гинцбург, директор московског Института „Гамалеја“ – који је развио пионирску формулу – у интервјуу за московски лист Известија, како преноси Раша тудеј, наводи да би вирус могао да постане све заразнији и прошири се на потпуно нову групу потенцијалних домаћина.

„Коронавирус још није реализовао свој пун патогени потенцијал“, упозорава Гинцбург и тврди да је пандемија овде да остане у догледној будућности. „Следећа фаза је зараза домаћих животиња. А када у наредних годину дана заштитимо човечанство уз помоћ добрих вакцина, инфекција ће прећи и на кућне љубимце, а тешко да ће се људи одрећи својих вољених животиња“, наводи микробиолог.

Управо зато, сматра Гинцбург, „Овај патоген ће непрестано бити око нас и наставиће да се развија. То ће рећи, морамо бити спремни за суживот са овим вирусом", упозорава руски научник.

„Задивљује ме и увек изненађује како еволуција успева да створи тако савршене облике живота, чак и када су опасни. Ако желите да наведете најстрашније претње за човечанство, онда ће се ковид-19 сигурно наћи на тој листи... А природа га је не само измислила, већ и створила“, додаје.

И директор Центра за регенеративну медицину Универзитета у Казању, Алберт Ризванов, сматра да мада се назире крај пандемије, човечанство ће морати да научи да живи са вирусом који ће наставити да мутира.

Још у јануару Ризванов је тврдио да ће налет пандемије у Русији почети да опада, али да ће коронавирус постати још једна од сезонских респираторних инфекција.

Нове мутације у генетском коду патогена, попут оних које се налазе у Великој Британији, Бразилу, Јужној Африци и Русији, изазвале су забринутост да постојеће вакцине неће бити довољно ефикасне у заштити од заразе.

Творци „спутњика В“, међутим, кажу да је њихова формула ефикасна против ових недавно еволуираних сојева, мада напомињу да су веома могуће даље мутације вируса које ће заобилазити имунитет који пружају вакцине.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије