Читај ми!

Представљен први модел путовања бржег од светлости који не крши законе физике

Група физичара из Њујорка представила је први варп погон кроз закривљени простор–време бржи од светлости који је заиста могућ и који не крши познате законе физике.

Идеја о варп погону који нас води кроз непрегледна пространства свемира брже од брзине светлости већ дуго фасцинира научнике и љубитеље научне фантастике. Иако смо још веома далеко од превазилажења било којих универзалних ограничења брзине, то не значи да никада нећемо моћи да јездимо на таласима искривљеног простор-времена.

Сада је група физичара саставила први предлог за физички варп погон, заснован на концепту осмишљеном још деведесетих. И кажу да не би требало да крши ниједан закон физике.

Закони физике кажу да брзина неког тела не може бити једнака или већа од брзине светлости, али не кажу да се сам простор-време не може кретати или ширити брже од светлости – свемир може да се шири брже од светлости. Другим речима, теоријски је могуће искривити простор-време и у њему створити мехур који ће се кретати брзином већом од брзине светлости док ће летелица у њему мировати.

Алкубијеров концепт

Први концепт летелице која би могла да путује брже од светлости представио је мексички астрофизичар Мигел Алкубијере који је током рада на докторату на Универзитету у Велсу 1994. године предложио метод за промену геометрије простор-времена стварањем таласа који би изазвао да се простор испред летелице сажима, а иза ње шири, чиме би се створио својеврстан мехур простор-времена који би могао да путује брже од светлости унутар равног простор-времена.

Летелица би у њему мировала и не би кршила законе физике, а истовремено би путовала брже од светлости ношена варп мехуром док би се он кретао брже од светлости, слично кретању сурфера на морским таласима.

Како покренути мехур

Проблем овог модела је што би за његово стварање била потребна огрома количина егзотичне негативне енергије концентрисане на једном месту, што је практично неизводиво у складу са законима физике које данас познајемо.

Али ново истраживање, објављено у часопису IOPscience, представило је заобилазно решење за наведени проблем. Према физичарима из групе „Аплајд физикс“ са седиштем у Њујорку, варп погон је могућ и без проблематичне негативне енергије.

„Кренули смо у смеру који је другачији од Насиног и осталих, а наша истраживања показују да у теорији општег релативитета постоји неколико других могућих класа варп погона“, каже астрофизичар Алексеј Бобрик са универзитета Лунд у Шведској.

„Конкретно, формирали смо нове класе варп погонских решења које не захтевају негативну енергију и тако постају усклађене са законима физике“, додаје Бобрик.

Друго решење

Према предлогу научника из групе „Аплајд физикс“ за стварање варп погона би било потребно изузетно снажно гравитацијско поље. Гравитација би искривила простор-време на начин сличан као у Алкубијеровом моделу, а притом би проток времена унутар летелице на варп погон и изван ње био битно различит.

Познато је да време у близини јаког гравитационог поља протиче спорије. Популаран пример за то је астронаут који упада у црну рупу. За посматрача, астронаут би у близини црне рупе практично био замрзнут у времену и никада не би сасвим упао у њу. Истовремено, за астронаута се не би ништа променило јер би њему субјективно време пролазило нормално.

Али ту се, нажалост, долази до новог проблема, а то је како створити тако јако гравитационо поље. За иоле приметан утицај на простор-време била би потребна маса већа од било које планете.

„Када бисмо узели масу целе планете Земље и сабили је у куглу промера 10 метара, промена брзине протока времена унутар ње још увек би била врло мала, само један додатни сат у години“, наводи Борбик за Њу сајентист.

Летелице будућности ће бити у облику диска

Још једно занимљиво откриће нове студије је да би мање енергије требало за убрзавање летелице када би она имала облик кованице или тањира који лети пљоснатом страном ка напред.

За дугачку ракету, у којој би путници седели један иза другог, требала би већа енергија него за пљоснату летелицу у којој путници седе један до другог, раме уз раме.

Мада је могућност путовања до удаљених звезда и планета очигледно још увек далеко, нова студија ипак представља нови додатак све већем броју истраживања која сугеришу да су принципи варп погона у научном смислу могући.

Истраживачи признају да још увек нису сигурни како би се могла конструисати технологија коју су описали у свом раду, но уверени су да ће варп погон једног дана постати стварност.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво