Читај ми!

Русија планира слање орбиталне станице на Венеру

Русија је почела израду планова за свемирску летелицу „Венера-Д“ која би требало да постане прва мисија коју је Москва послала на Венеру још од Совјетског Савеза. Првобитно планирана као заједничка мисија са Насом, највероватније ће сада бити унилатерална.

Говорећи за агенцију Тас, научни директор Института за истраживање свемира Лев Зелени објаснио је да ће, уколико све прође како треба, летелица бити лансирана 2029. године. 

„Технички дизајн пројекта је почео“, рекао је Зелени, након састанка чланова Руске академије наука и Агенције за истраживање свемира „Роскосмос“.

Руски програм за испитивање Венере имаће најмање три различите мисије, од чега ће „Венера-Д“ бити прва. Орбитална станица проучаваће површину, атмосферу, унутрашњу структуру и плазму која је окружује.

Након ње биће предузете још две – 2031. и 2034. године. Последња ће бити намењена прикупљању узорака и доношењу на Земљу.

„Роскосмос" је прошлог септембра открио да ће мисија бити предузета као „независни национални пројекат без веће међународне сарадње на њој“, упркос почетној жељи да буде организована у сарадњи са Насом.

Последњи пут је Москва спровела истраживање Венере на том нивоу у совјетско време, када је беспилотна летелица „Венус-7“ постала прва летелица која је слетела на планету и послала податке назад на Земљу.

Прошле године, шеф „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин доспео је у жижу медија када је рекао да је Венера „руска планета“.

Осим тога, Венера је привукла пажњу светске јавности прошле године када су научници открили гас фосфин у њеној атмосфери, који је једна од главних супстанци потребних за развој живота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво