Читај ми!

Владимир Цмиљановић је део тима који развија „ракетну“ вакцину против коронавируса

Тим научника фармацеутске компаније „Свис рокетс“ која је призната на пољу имуноонкологије, успео је да синтетише коронавирус и тренутно уз помоћ владе Швајцарске и града Базела ради на вакцини од које се много очекује. Извршни директор ове компаније је наш успешан научник и фармацеутски предузетник Владимир Цмиљановић који се путем Скајпа укључио у Јутарњи програм.

Владимир Цмиљановић је још 2007. године, радећи на Универзитету у Базелу, пронашао револуционарни лек који се користи у лечењу канцера. Данас је главни извршни директор компаније „Свис рокетс“ која ради на вакцини друге генерације, названој „ракетна“ вакцина.

Гостујући у Јутарњем програму Цмиљановић објашњава да ће вакцина носити име „ракетна“ јер да би се послала ракета у свемир, потребна су значајна и комплексна научна достигнућа, а слично важи и за ову нову вакцину против ковида 19 која ће сигурно бити успешнија од вакцина прве генерације.

Разлика је у томе, како наводи Цмиљановић, што тренутно доступне вакцине циљају само један протеин, такозвани, спајк протеин, и оне тренирају наш имунски систем тако што тај спајк протеин коронавируса излажу нашим имунским ћелијама, како би га он препознао у случају да дође до инфекције.

„Ми имамо други концепт, да тренирамо наш имунски систем са свим могућим протеинима из коронавируса. То значи да би наша вакцина требало да реагује невезано за мутације које се дешавају на спајк протеину. Зато желимо да ојачамо имунски систем са свим другим протеинима које коронавирус има, а то смо урадили тако што смо вештачки синтетисали вирус у ослабљеном облику једном новом биолошком методом“, објашњава гост Јутарњег програма.

Тако ослабљен вирус може да инфицира здраве ћелије, али само у првом циклусу и даље више не може да се реплицира. На тај начин се, с једне стране, гарантује безбедност вакцине, а са друге стране, активира се читав имунски систем да препозна прави дивљи коронавирус.

Још увек су у току претклиничка испитивања ове вакцине на животињама. Како наглашава наш успешни научник, уложено је пуно труда и новца да се побољша процес производње. У овом случају се користи потпуно другачија биотехнолошка метода и верује се да ће, чим вакцина буде показала клиничку ефикасност и буде регистрована, „Свис рокетс“ бити у могућности да паралелно снабдева велики број земаља, јер је њена производња знатно лакша у односу на производњу вакцина прве генерације.

„Клиничке студије би требало да почну у децембру, најкасније у јануару следеће године и биће спровођене у Швајцарској, али и у Србији. А онда би била дистрибуирана у Европу, Америку и Африку“, додаје Цмиљановић.

Важно је бити заштићен и вакцинама прве генерације

Вакцине прве генерације су јако добре за садашњу ситуацију јер је битно да се људи што пре заштите у чему Србија има предност у односу на многе друге земље јер има приступ свим доступним вакцинама, па чак и у односу на саму Швајцарску у којој се производи Модернина вакцина.

„Ја саветујем свим пријатељима и породици у Србији да узму било коју вакцину јер ће нас оне штити једно време. Једно време зато што су базиране само на спајк протеину што ће вирус натерати да и даље мутира и зато је потребно да имамо ново решење, нову вакцину која јесте комплекснија, али која ће дати бољи имунски одговор“, наглашава научник.

Намера је да се у клиничким испитивањима докаже ефикасност „ракетне вакцине“ и код људи који су примили вакцине прве генерације. То би био такозвани, „бустинг“, да се додатно активира имунски систем, да се још више ојача на минимум годину дана, а можда и дуже, како би људи без страха могли да се врате нормалним животним активностима јер и у случају да се инфицирају, имунски ситем ће имати одбрамбени одговор.

Поред тога, Владимир Цмиљановић напомиње и да уколико вирус буде мутирао у неком другом правцу, захваљујући овој новој технологији вакцина би лако и једноставно могла да се прилагоди тим променама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво