Читај ми!

Седам минута ужаса – вечерас још један ровер слеће на Марс

Након седмомесечног пута до Црвене планете ровер „Персевиренс“ коначно треба да слети на Марс. Слетање је планирано за вечерас у 22 часа и Наса ће га уживо преносити, а његов успех зависиће умногоме од нових навигационих инструмената и избегавања бројних опасности.

„Седам минута ужаса“, како су из Насе сликовито описали улазак ровера у атмосферу Марса, мораће да прегрми „Персвиренс“ (Истрајност) пре него што дотакне тло Црвене планете.

„Слетање на Марс није загарантовано, али се већ деценију припремамо да спустимо точкове ровера на површину“, рекла је Џенифер Троспер, заменица менаџера мисије „Марс 2020“ у Насиној „Џет пропалжон лабораторији“.

И заиста, слетање на планету названу по римском богу рата је велики изазов. Око 60 одсто свих мисија на Марс су се завршиле неуспешно, што је отрежњујући подсетник колико је овакав подухват сложен.

„Персевиренс“ ће морати да се поузда у до сада у пракси неиспитане навигационе системе и помагала, да би избегао бројне опасности попут стена, брда и стрмих ивица кратера Језеро у који је планирано да слети.

Потрага за почетком живота на Марсу

Кратер је назван по општини Језеро недалеко од Мркоњић Града, а назив је одабран зато што на бројним словенским језицима он описује природно удубљење или депресију испуњену водом.

Наса је изабрала кратер Језеро за слетање „Персевиренса“, јер се из пређашњих истраживања сматра да је то подручје некада било под водом и на његовом месту се налази древна речна делта.

Кратер Језеро говори о некада влажној прошлости Марса. Пре више од 3,5 милијарде година, речни ток се излио у кратер и направио језеро.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво