Читај ми!

Седам минута ужаса – вечерас још један ровер слеће на Марс

Након седмомесечног пута до Црвене планете ровер „Персевиренс“ коначно треба да слети на Марс. Слетање је планирано за вечерас у 22 часа и Наса ће га уживо преносити, а његов успех зависиће умногоме од нових навигационих инструмената и избегавања бројних опасности.

„Седам минута ужаса“, како су из Насе сликовито описали улазак ровера у атмосферу Марса, мораће да прегрми „Персвиренс“ (Истрајност) пре него што дотакне тло Црвене планете.

„Слетање на Марс није загарантовано, али се већ деценију припремамо да спустимо точкове ровера на површину“, рекла је Џенифер Троспер, заменица менаџера мисије „Марс 2020“ у Насиној „Џет пропалжон лабораторији“.

И заиста, слетање на планету названу по римском богу рата је велики изазов. Око 60 одсто свих мисија на Марс су се завршиле неуспешно, што је отрежњујући подсетник колико је овакав подухват сложен.

„Персевиренс“ ће морати да се поузда у до сада у пракси неиспитане навигационе системе и помагала, да би избегао бројне опасности попут стена, брда и стрмих ивица кратера Језеро у који је планирано да слети.

Потрага за почетком живота на Марсу

Кратер је назван по општини Језеро недалеко од Мркоњић Града, а назив је одабран зато што на бројним словенским језицима он описује природно удубљење или депресију испуњену водом.

Наса је изабрала кратер Језеро за слетање „Персевиренса“, јер се из пређашњих истраживања сматра да је то подручје некада било под водом и на његовом месту се налази древна речна делта.

Кратер Језеро говори о некада влажној прошлости Марса. Пре више од 3,5 милијарде година, речни ток се излио у кратер и направио језеро.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. феб 2021, 20:14) - Tek toliko... [нерегистровани]

ako imate ...

HB satelit,gledajte uživo!

(четвртак, 18. феб 2021, 14:36) - anonymous [нерегистровани]

Logika je briljantna...???

Nema cime biti oborena...
Treba imati hrabrosti da se prihvati istina...