Читај ми!

Некада је Земљина атмосфера била као на Венери, утврдили научници

Научници су ласером растопили камење и открили да је рана атмосфера наше планете била токсична као и она коју данас има Венера, јер су океани магме у раном развоју Земље испуштали отровне гасове у атмосферу.

Према научницима, објекат величине Марса вероватно се сручио на младу Земљу и тај удар је произвео довољно енергије да се истопи читав први Земљин омотач – слој између језгра и коре – и претвори се у магму.

Овај изузетно буран догађај уништио је већи део атмосвере и заменио га новим у коме су доминирали угљен-диоксид и мало азота – слично саставу атмосфере који има Венера данас, и сличу Марсовој.

Ови налази потичу из научне студије коју је спровео Паоло Сози и његов тим са швајцарског Универзитета у Цириху, а који је објављен у часопису Сајенс адвансис под називом „Океани магме на Земљи и њена рана атмосфера налик Венериној“, преноси Раша тудеј.

Како би открили карактер атмосфере ране Земље, тим је покушао да реконструише тадашње услове тако што је мали комад стене ставио по млаз гаса и растопио га ласером на температури о 1.900 степени Целзијуса.

„Овај мали растопљени камен на скоро 2.000 степени је нека врста минијатурне Земље у њеном течном стању“, објашњава Сози.

Коришћењем различитих гасова у млазу које су распршили преко дела растопљене стене, исраживачи су успели да реконструишу различите атмосферске услове који су им омогућили да утврде који од њих највише одговарају узорцима Земљиног омотача и геолошким траговима.

Тако су дошли до закључка да када би се атвосфера ослобођена из раног Земљиног океана магме охладила, „подсећала би на ону која влада на Венери данас“. То, како наводе научници, указује да садашње разлике између атмосфере Земље и Венере, у ствари одражавају догађаје након формирања две планете.

Пошто је наша планета довољно велика, њена сила гравитације успева да одржи атмосферу на месту, за разлику од Марса, а и положај који Земља има у Сунчевом систему, такође је чини довољно хладном у поређењу са Венером, другом планетом од Сунца.

То значи да, за разлику од Венере, вода остаје у течном стању на површини Земље и може да апсорбује угљен-диоксид из атмосфере како би спречила прегревање планете – и што је још важније – створила и одржала услове неопходне за одржање живота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво