Читај ми!

Успешно слетање и узимање узорка са астероида удаљеног 320 милиона километара

Насина мисија узимања узорка тла астероида Бену била је успешна судећи према фотографијама и снимку камере са летелице „Озирис Рекс” која је у раним јутарњим часовима дотакла површину свемирског тела удаљеног 320 милиона километара од Земље.

Узимање узорка извршено је на локалитету „Славуј“, а летелица је слетела на метар од циљаног места. Тим на Земљи потврдио је успешан контакт са Бенуом.

Прелиминарни подаци показују да је 30 центиметара широка глава уређаја за узимање узорка „Тегсема“ (Touch And Go Sample Acquisition Mechanism) шест секунди провела у контакту са астероидом, након чега је „Озирис Рекс” одскочио од њега.

Округла глава „Тегсема“ једини је део летелице који је додирнуо површину. Убрзо након контакта уређај је пробио тло и смрвио порозну стену испод себе.

На снимку се види да је глава уређаја провела 5 до 6 секунди, а највећи део узорка прикупљен је у прве 3 секунде након додира.

Узорак са соларног старца

Одмах после сакупљања узорка, летелица је активирала своје потиснике и удаљила се од Бенуа, у добром стању.

Чини се да је „Озирис Рекс” прикупио најмање 60 грама узорака, али ако се испостави да није, летелица је способна да још два пута покуша сакупљање.

Бену је веома примитиван свемирски објекат са очуваним хемијским саставом са почетка Соларног система, пре више од 4,5 милијарди година. Као такав може да нам открије много о томе како су Сунце и планете око њега настале.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара