Читај ми!

XIX Конференција астронома Србије окупила преко 120 учесника широм света

Звездана и физика међузвезданог простора, галактички и звездани системи, космологија… само су неке од тема Деветнаесте конференције астронома Србије која се од 13. до 17. октобра, због епидемиолошке ситуације, одржава онлајн.

Преко 120 учесника - научника, професора, студената и заљубљеника у астрономију из целог света упознаће се са научним достигнућима у овој области у последњих годину дана и разменити научно мишљење са колегама.

Проф др Анђелка Ковачевић са Природно-математичког факултет Универзитета у Београду истиче да је ова конференције по много чему различита од свих до сада.

"Ово је по први пут да нам се Национална астрономска конференција одржава у виртуелном формату, једино што је било "хибридно јесте секција отварања. На овог конференцији, по први пут, имамо две специјалне сесије, прва која је посвећена гравитационим таласима и под покровитељствој COST акције за гравитационе таласе и црне рупе, при чему нам је на гост на отварању био директор COST акције, друга специјална секција јесте секција посвећена интердисциплинарним областима."

Професорка Ковачевић додаје да ће учесници конференције имати јединствену прилику да слушају излагања угледних професора астрономије са универзитета широм света.

"Ми имамо око 120 учесника, при чему смо на отварању имали специјалног госта професора Ванга са Института за високе енергије Кинеске академије наука, ту су професорка Стефани Комоза са института "Макс Планк" из Немачке , имамо и госте из дијаспоре, као што је професорка Дебора Шијачки која је редовни професор на Универзитету "Кембриџ".

Конференција је место где млади астрономи из Србије могу да представе своје прве научне резултате.

Др Јелена Ковачевић Дојчиновић са Астрономске опсерваторије у Београду напомиње да је посебан акценат стављен на аматерску астрономију, популаризацију астрономије и повећање друштвене свести о њеном значају.

"Доста студената је укључено у ову конференцију. Међутим, мислим да би био више заинтересованих студената да имамо више астрономију заступљену у медијима и у школама. Дакле, сада на овој конференцији биће студенти астрофизике, који још нису завршили студије, биће и докторанди, и доста младих колега који су тек дипломирали, који ће имати прилику да изложе тему свог доктората".

Радови презентовани на конференцији биће објављени у публикацијама Астрономске опсерваторије, што представља значајан и трајан допринос астрономији као науци.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво