Како научници планирају да на Марсу гаје авокадо

Упркос томе што се сматрало да ће чланови посаде који ће боравити на Марсу имати мени углавном од намирница од кромпира, научници раде на томе да тој листи додају авокадо.

Истраживачи са Универзитета у Квинсленду осмислили су методу која као смрзнуте, може да сачува изданке манга, и да их касније их оживи како би израсли у здраву биљку. 

Изданци се стављају у траку од алуминијумске фолије, а затим у криосејв „окружење" док се чувају у течном азоту.

„Претпостављам да можемо да кажемо да је у питању авокадо свемирске ере - спреман је да буде замрзнут и пребачен на Марс када људски лет постане могућ", рекла је професорка Нина Мајтер.

Тим је кренуо у ову мисију како би се пронашло решење против несташице воћа. Дакле, не само да би се обезбедила храна на другој планети, већ и да би се одређена врста биљке сачувала и за потребе на Земљи.

Иначе, ово је први пут да су научници успешно креирали методу криопрезервације за авокадо - а на томе се радило више од 40 година.

„Циљ је сачувати важне сорте авокада и кључне генетске особине ове биљке од могућег уништавања због зарличитих претњи као што су штеточине , гљивице, болести, што није реткост на Флориди где се авокадо доста гаји", објаснио је Крис О Брајан са Универзитета у Квинсленду.

„Течном азоту није потребна електрична енергија да би одржавао температуру, па је успешно замрзавање авокада ефикасан начин очувања биљног материјала може се рећи - на неодређено време", додају научници.

Криопрезервација се обично користи за замрзавање сперматозоида и јајних ћелија, међутим, поступак је коришћен и на другим биљкама, укључујући банане, винову лозу и јабуке.

О'Брајан се удружио са др Мајтеровом, др Ракел Фолџадо из библиотеке Хантингтон уз подршку Музеја уметности и ботаничких вртова у Калифорнији, како би се ова техника усавршила.

На почетку су успели са методом замрзавања и тако експериментално добили 500 биљака авокада из смрзнутих изданака.

Тим је након тога, постигао између 60 и 80 процената успеха у поновном узгоју смрзнутих биљака изданака авокада у зависности од сорте.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 25. сеп 2020, 20:41) - anonymous [нерегистровани]

Ja

se već radujem .

(петак, 25. сеп 2020, 19:49) - anonymous [нерегистровани]

Obavezno ponesite ...

i marihuanu , ona je sada atraktivna ,lekovita , cista organika ,,,,bice vam pogled sa Marsa prelep ...