Грађанска наука за очување животне средине

Поводом обележавања Међународног дана животне средине, струковно удружење „Амбасадори одрживог развоја и животне средине“ у партнерству са Привредном комором Србије, организовало је 16. конференцију „Животна средина ка Европи“.

Тема овогодишње конференције односила се на представљање досадашњих резултата и достигнућа у развоју грађанске науке у Србији. Посебан осврт је стаљен на све веће укључивање младих кроз образовно-васпитне установе и међународни програм Еко-школе у Србији, које заједно са стручњацима уназад девет година, осмишљавају и реализују заједничке акције кроз различите облике формалног и неформалног грађанског активизма.

У оквиру обележавања Међународног дана животне средине, као посебан део ЕнЕ20 конференције, одржана је национална дебата за 20 ученика узраста од 11 до 18 година, а који су се пласирали у есејском делу такмичења које је организовала међународна организација The Trust for Sustainable Living.

Акценат говорника био је стављен на проблеме у животној средини, климатске промене и одрживо коришћење ресурса, а слушајући младе и њихове визије, чули су се врло конструктивни предлози како економски и друштвени развој ускладити са могућностима и потенцијалима окружења у коме живимо.

Од учесника дебате, претежно основаца, могле су се чути разноврсне мисли и идеје, посебно везано за партнерства на локалном и глобалном плану: „Потребно је направити партнерство између одраслих и младих", „Човек може сам, али је за напредовање неопходна заједница" и „Промена мора почети од нас самих".

Дебата је одржана на Ади Циганлији, плажи која је девет година, укључујући и сезону 2020., носи међународни сертификат Плаву заставу - симбол посвећености очувању животне средине и бризи о здрављу и безбедности посетилаца током летње сезоне купања.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво