Наса ипак није пронашла паралелни универзум, то је била таблоидна наука

Америчка космичка агенција Наса ипак није открила паралелни универзум у којем време тече уназад на Антарктику упркос недавним сензационалистичким текстовима појединих интернет портала.

Ако сте чули недавну тврдњу да је НАСА открила паралелни свемир на Антарктику у коме време тече уназад, драго нам је што сте сада кликнули на овај чланак, каже се на почетку текста на научном интернет порталу Сајенс алерт.

Све је почело када је респектабилни часопис Њу сајентист почетком априла објавио чланак о аномалијама уоченим у резултатима експеримената на Антарктику, а у којима је вршена анализа честица познатих под називом неутрини.

Лист је изнео тезе о томе шта би то потенцијално могло значити у погледу једног спекулативног космолошког модела према којем постоји универзум од антиматерије и у којем време тече уназад.

Аномалије су уочене помоћу хелијумског балона који на великој висини носи низ радио антена, а експеримент је делимично финансирала Наса.

После објављивања чланка ствар су у своје руке преузели неки интернет медији, који су читаву причу знатно преувеличали.

„Чини се да је за потребе такве таблоидне приче на научне теме спекулативни део теоријске физике који садржи трачак вероватноће предимензиониран из сензационалистичких разлога“, истиче физичар Питер Горам.

Шта је заправо откривено на Антарктику

Најпре је било објављено да је на Антартику у експерименту помоћу балона са детектором честица (Antarctic Impulsive Transient Antenna, ANITA), који делимично финансира и Наса, уочено неколико примера честица које изгледају као високо енергетски неутрини.

Ево зашто је то супер чудно. Неутрини су оне „сабласне“ темељне честице које пролазе кроз све и нису у интеракцији са обичном материјом, због чега их је јако тешко открити. Али када их произведу моћне експлозије у свемиру, неутрини добијају високоенергетски набој и могу да остваре контакт са материјом.

АНИТА, која лети високо изнад леденог континента, конструисана је тако да открије сигнале секундарних честица које настају када се високоенергетски неутрини разбију о лед. Али такви неутрини би требало да долазе из дубина космоса, а не са Земље – пошто су велике шансе да би се увукли у нешто друго пре него што се нађу на нашој планети.

Видите? Чудно. Физичари пажљиво проучавају све елементе како би открили да ли се ови резултати могу објаснити нашим тренутним моделима физике или имају неке везе са самом експерименталном поставком или се, пак, догађа нешто заиста неочекивано.

Како професор Горам, главни истраживач на балону АНИТА, каже за Сајенс алерт, „Открили смо мали број аномалија у подацима и када будемо исцрпели сва могућа објашњења у оквиру стандардног модела физике, тек тада ће доћи на ред разматрање других идеја које померају те границе. Дотле заиста још нисмо стигли, а сигурно не дотле да паралелни универзуми морају да постоје“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво