Рогозин о одлагању америчког лета у свемир: Русима облаци нису сметали

Генерални директор руске свемирске агенције „Роскосмос“ Дмитриј Рогозин, огласио се на "Твитеру" поводом отказаног лета у свемир из "Кенеди центра" у САД.

"Пре тачно годину дана, 27. маја, када смо кренули по лошем времену из Плесетска, муња је погодила нашу ракету. Ипак, лансирање је било успешно. Овакве чудне случајности нису неуобичајене када имате посла са летом у свемир", написао је Рогозин на налогу на Твитеру

У 22.33 по средњеевропском времену, 27. маја, астронаути Даг Харли и Боб Бенкен, требало је да полете на Међународну свемирску станицу. У томе су их спречили неповољни временски услови и заказан је нови термин за 30. мај. 

Заједничка мисија Насе и "Спејс икс-а" омогућила би први одлазак посаде са тла САД, у последњих девет година, што ју је сврстало у "историјске".

Као одговор на одлагање, Рогозин се подсетио успеха руских мисија на "Твитеру", и то непун сат пошто је америчка акција отказана.

Честитао је команди Свемирских снага, борбеној екипи космодрома Плесетск, и осталим тимовима и појединцима који су у мисији Русије учесвовали, уз  поруку: "Муња вам није била препрека".

Рогозин је иначе недавно изјавио и да су покушаји приватизације Месеца" у супротности са међународним правом и то поводом уредбе коју је амерички председник Доналд Трамп потписао, а којом се проглашава да Вашингтон има право да користи ресурсе са Месеца, у оквиру Насиног програма „Артемида".

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 28. мај 2020, 10:41) - anonymous Nikola [нерегистровани]

Ruska tehnika

Je robustnija i pouzdana. Pokazalo se to i u drugom svetskom ratu.

(четвртак, 28. мај 2020, 04:11) - anonymous [нерегистровани]

Skakutali po Mesecu.. u Arizoni

A to za Mesec samo ložana da se uzme lova od budžeta. Znaju dobro ameri gde su skakutali onomad - u Arizoni.