Кинеска мисија Тијанвен-1 могла би претећи Насину сонду на путу ка Црвеној планети

План Пекинга је да мисија Тијанвен-1 започне у јулу лансирањем ровера на Марс, што значи да би могли предухитрити најављену Насину мисију слања новог возила "Perseverance".

Обе научне мисије подразумевају слање ровера на површинуна Црвене планете, али за разлику од Американаца, ово ће бити први покушај за Кинезе који ће, изгледа, кренути нешто раније. Кинеска Корпорација за ваздухопловне науке и технологије саопштила је у недељу да је све спремно за лансирање ракете "Long March 5 Y4" која треба да испоручи орбитер и ровер на Марс.

Насина мисија планирана је за период између 17. јула и 5. августа, а осим ровера "Perseverance" („Истрајни"), на Марс ће бити упућен и мали надзорни дрон "Ingenuity". Он ће тражити погодна места која ровер треба да истражи и помоћи ће му да пронађе најбољи и најкраћи пут.

Kинеска мисија Тијанвен-1 је део напора ове земље да сустигне ривале и њихове свемирске програме. Најтеже ће бити спустити дрон на површину Марса, а инжењери су осмислили комбинацију падобранског система и ретроактивних потисника, као и ваздушног јастука за завршну фазу.

Лендер Европске свемирске агенције под називом "Schiaparelli" је покушао да слети на површину Марса 2016. године, али се срушио због проблема с компјутером.

Kина је успешно доставила два ровера на Месец, 2013. и 2019. године у склопу програма Чанг'е, а један од циљева у будућности је мисија слања посаде у свемир и покретање властите свемирске станице.

Иначе, од краја маја до почетка септембра Земља ће бити најближе Марсу, због чега су лансирања и предвиђена за овај термин.

Трећу мисију на Марс под називом Ал Амал (Нада на арапском језику) припремају Уједињени Арапски Емирати. Орбитер је развијен у сарадњи с америчким универзитетима, а биће лансиран помоћу јапанске H-IIA ракете, пише Раша тудеј.

број коментара 0 Пошаљи коментар