Данци мисле другачије – како је настала Земља

Ново истраживање Центра за формирање звезда и планета Универзитета у Копенхагену показало је да се претеча наше планете, млада Земља, формирала током пет милиона година. Према астрономској табели формирања, то је велика брзина, наводи Сајенс дејли.

Сунчев систем постоји већ 4,6 милијарди година, а према новим истраживањима, можемо рећи да се Земља обликовала за минут и по, што су резултати који се разилазе с традиционалном теоријом о томе да је Земља настала сударом два већа небеска тела у раздобљу дугом десетак милиона година, то јест да је створена за пет до петнаест минута у односу на раздобље од 24 сата.

Тако смо добили нову, алтернативну теорију о томе да се Земља формирала гомилањем космичке прашине.

„Милиметарски објекти спојили су се и направили планету. Ова импликација о брзом формирању Земље важна је за цео Соларни систем, а говори и о томе колика је вроватноћа да се планете обликују и на другим местима у галаксији“, истакао је Мартин Шилер, водећи аутор истраживања.

Према новим подацима, процес формирања Земље трајао је око пет милиона година, а истраживачи процењују да је у овом раздобљу настало и гвоздено језгро Земље, чиме је уклоњено рано нагомилавање гвожђа с површине.

Захваљујући овим открићима и на основу теорије о формирању планета од космичке прашине, истраживачи су дошли до закључка да би овај процес могао да буде објашњење и за оно што се десило и на другим местима у свемиру.

То значи да је могуће да су се и друге планете формирале брже него што би то био случај да су настале после судара два објекта.

Ова претпоставка је подржана открићем многих егзопланета, планета које нису у Сунчевом систему, а који су астрономи открили од средине деведесетих година до данас.

„Сада знамо да се планете формирају свуда и да имамо генерички механизам који креира планетарне саставе. Када будемо схватили како функционишу ови механизми у нашем Соларном систему, можемо да изведемо закључак о другим планетарним системима, када и колико често се може очекивати присуство воде на њима. Ако је теорија о раном креирању планета заиста тачна, могуће је да је вода само нуспродукт креирања планета сличних Земљи и да се основни услови за живот могу наћи и на другим местима у свемиру“, закључио је професор Мартин Бизаро, коаутор истраживања.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво