Хоће ли Грчка успети да врати благо које је гроф Елгин однео са Акропоља

У Грчкој је 2020. проглашена годином Мелине Меркури, познате глумице и некадашње министарке културе, која је била велики заговорник враћања античког блага. У Атини је тим поводом одржана и међународна конференција посвећена враћању античких скулптура у Партенон.

У Музеју Акропоља одржана је међународна конференција о враћању свих скулптура у Партенон као и међународна радионица са истом тематиком.

Приказан је и филм о раду бивше грчке министарке културе и светски познате глумице, Мелине Меркури, са посебним освртом на њене напоре да се чувене мермерне статуе врате Грчкој. На међународној конференцији говорио је и председник Грчке, Прокопис Павлопулос.

„Сви знамо да није било легитимно да гроф Елгин однесе скулптуре са Партенона. Али, претпоставимо да му је и дата дозвола, службена уредба Порте, централне владе Османског царства, ипак се поставља питање, ко има право да даје овлашћење Елгину да практично опљака Патренон“, запитао је председник Павлопулос.

Мермерне скулптуре из Партенона направљенe под надзором архитекте и вајара Фидијe и његових асистената, bиле су део храма и других грађевина на Акропољу. Али сарадници енглеског грофа Елгина су почетком 19. века покупили половину очуваних скулптура и бродовима их превезли у Британију.

Иако је Елгин тврдио да је имао писмено одобрење Османских власти, тај папир никада није нађен у архивама.

„Питам све оне који поштују културу, не само грчку, већ било коју другу, коме овај споменик припада ако не човеку и човечанству. Ако је то тачно, ко има право да одлучи да те скулптуре припадају некој другој земљи, а не Партенону“, инсистира Прокопис Павлопулос, председник Грчк.

Пре шест година Унеско је понудио да посредује између Грчке и Велике Британије у циљу решења спора око скулптура, али је Британски музеј то одбио са образложењем да Унеско сарађује са владиним телима, а не представницима музеја.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се