Ко нам шаље сигнале из свемира

Мистериозни радио сигнали из свемира, који се понављају сваких 16 дана, збунили су научнике. Први су их открили Канађани, који су утврдили да стижу са удаљености од пола милијарди светлосних година од Земље. Током четири дана се појављују на свака два сата, онда престану 12 дана, па све из почетка.

Гошћа Јутарњег програма, професорка Драгана Илић са Катедре за астрономију Математичког факултета у Београду, напомиње да се за сада и даље не зна ништа о том радио сигналу, али да је он за научнике врло интригантан јер до сада није откривен тако карактеристичан, интензиван и кратак сигнал.

„Оно што је занимљиво код овог случаја, ти брзи радио бљескови, ми их зовемо FRB (Fast Radio Burst), се у принципу везују за врло компактне неутронске звезде, звезде које су у коначној фази свог живота и које могу да емитују такве сигнале. Ми смо последњих десетак година открили више таквих објеката, али оно што је занимљиво, ово је први који се редовно понавља“, наглашава професорка Илић.

Тај интервал од 12 дана је највећа непознаница јер је исувише дуг ако је у питању неутронска звезда, односно пулсар, објашњава гошћа Јутарњег програма.

Једна од претпоставки је да сигнал не шаље само један објекат, већ да има и пратиоца, да постоји још нека звезда, можда црна рупа, међутим да би се то потврдило потребна су додатна истраживања.

„Ово није епохално откриће, али је веома важан корак напред да нам открије шта су ти брзи радио бљескови који су нам и даље мистерија, јер се не очекује такав сигнал код неутронских звезда, посебно код ових понављајућих сигнала. Некада смо мислили да до тога долази у случају судара две звезде, али због понављања се одустало и од те претпоставке“, додаје професорка Математичког факултета.

Да ли смо сами?

Одувек, а посебно у протеклих неколико деценија, једна од највећих преокупација човечанства је питање да ли постоји живот ван Земље, или смо пак сами у свемиру. Ово је предмет бављења научне фантастике, кроз безброј филмова, стрипова и књига, али и предмет бављења саме науке.

„Један од циљева модерне астрофизике је да се пронађу неки трагови живота у свемиру. Само када кажемо живот, то је за нас врло широк појам, јер се односи на било какав облик живота, било какав траг да постоји неки органски облик живота. На пример, један од приоритета којим Наса жели да се бави је да се открије постојање кисеоника на другим планетама, што би нам указало да постоји неки облик живота какав ми познајемо на земљи“, наглашава гошћа Јутарњег програма.

Хоћемо ли икада успети да ступимо са неком од тих цивилизација у контакт, и како ће тај контакт изгледати, није нимало наивно питање, због чега већ деценијама постоји посебна агенција Уједињених нација која се бави управо тиме, и ради на припреми нашег обраћања свемирцима, ако дођу до нас пре него ми до њих.

Један од научника који ради за Сети ("Search for Extraterrestrial Inteligence") институт који трага за ванземаљцима, Сет Шостак, предвиђа да ћемо до 2040. године доказати да они заиста постоје, јер ће научници до тада већ скенирати довољно звезданих система и открити вештачке електромагнетне сигнале.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара