Шта се крије иза сигнала који нам стижу из свемира

Астрономи су идентификовали први поуздани образац извора брзих радио-таласа из дубина свемира, али још не знају шта је узрок те појаве. Такви сигнали збуњују научнике од њиховог открића 2014. године, јер је њихово порекло потпуна мистерија.

Научници су утврдили да је извор емитовања сигнала удаљен 500 милиона светлосних година, и да показује специфичан образац. Својеврсне ерупције у свемиру зову се ФРБ, односно – брзо емитовање радио-таласа. 

Утврђени извор наиме емитује сигнал у трајању од неколико милисекунди једном на сат, током четири дана. Потом се активност прекида на 12 дана, а онда следи опет циклус емитовања од четири дана. Дакле, утврђен је 16-дневни циклус.

Ово је први пут да су астрономи приметили овакву врсту обрасца, али детаљи још нису познати.

Међутим, научници су искључили могућност да је реч о комуникацији коју покушавају да успоставе ванземаљци, јер би 16 дана за поруку, како тврде, било непрактично и неефикасно.

Образац су открили истраживачи у програму "Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment", након 400 дана посматрања.

Неки сигнали који стигну до Земље су једнократни, долазе спорадично и без шеме, неки се понављају неколико пута.

Сада су астрономи доказали да у случају који су истраживали, постоји утврђена шема емитовања.

„Ово је веома значајно. Потенцијално нас може одвести у занимљивом правцу да бисмо дошли до извора ових понављених емисија“, рекао је Данкан Лоример, астрофизичар са Универзитета Западна Вирџинија.

Од првог открића оваквих емитовања 2014. године, тражио се образац у низу спорадичних и временски неправилних емитовања.

Доктор Леон Острум из Холандског института за радио астрономију рекао је да, упркос чињеници да се још не зна шта узрокује сигнале, и шта им је извор, са сигурношћу се зна „шта није њихов извор“.

„Да је у питању емитер поруке ванземаљаца, мислио бих да би се то емитовало брже, јер период од 16 дана није ефикасан за комуникацију. Замислите да добијате један сигнал сваких 16 дана – била би вам потребна вечност да размењујете поруке“, закључио је др Острум.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара