У Италији откривена гробница из гвозденог доба

Археолози су код града Кориналдо у италијанској провинцији Анкона пронашли монументалну гробницу из гвозденог доба. У њој је нађено бројно оружје, као и бронзана кацига, глинене и бронзане посуде, а посебно се издваја ратна кочија с точковима од гвожђа.

Иако тело покојника недостаје, на основу ратничког карактера погребне опреме претпоставља се да је у питању био мушкарац.

Вероватно је био сахрањен под великом земљаном хумком која се уздизала над околином, јер да је његово тело било положено близу површине – „имало би мале шансе да преживи векове орања, које је уклонило све трагове било какве надземне гробнице“ – изјавила је Федерика Боски, учесница истраживања, доценткиња предмета Методе археолошког истраживања на Универзитету у Болоњи.

Кнежевска гробница

Чак и без тела, драгоцени налази пронађени у том 2.600 година старом гробу откривају много тога о мистериозном човеку који је у њему био положен.

„Изузетна збирка културног материјала недвосмислени је доказ високог положаја власника гробнице“, сматра Федерика Боски, која је због отмености погребне опреме назвала то „кнежевском гробницом‘‘.

Археолози су пронашли гробницу док су обављали заштитна археолошка ископавања приликом припреме терена за изградњу новог спортског комплекса у долини реке Неволе.

Снимање из ваздуха над градом Кориналдо открило је остатке великих, кружних ровова. То се чинило необично па су Боскијева и њене колеге почели да врше испитивања на терену. Тако су посумњали да је нешто закопано испод ровова, започели су с копањем и пронашли гробницу величине 3,2 пута 2,8 метара, окружену јарком ширине 30 метара.

Ретко откриће

Гробница датира из 7. века пре нове ере, па су истраживачи закључили да највероватније припада култури Пицена – италског народа из гвозденог доба који је живео дуж јадранске обале Италије. Докази, укључујући артефакте из гробнице, указују на то да су Пицени били ратнички народ. Историјски извори наводе да су их 268. г. п. н. е. покорили Римљани.

Значају новог открића доприноси чињеница да се тако монументалне гробнице из гвозденог доба ретко налазе. Гробни налази, величина гроба и чињеница да је некада вероватно био покривен земљаном хумком, указују да је овде био сахрањен поглавар племенске заједнице, особа која је окупљала политичку, војну и економску моћ, верује Федерика Боски.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се