У Либану класификован још један летећи диносаурус

Истраживачи су класификовали нову врсту летећег диносауруса, пошто су анализирали фосиле прикупљене из каменолома у Либану.

Сматра се да су фосили стари више од 95 милиона година и да потичу од птеросауруса. Новооткривени птеросаурус, назван је Mimodactylus libanensis и сматра се да је живео на простору између Европе, севера Африке и југоисточне Азије.

„Разноликост ових древних животиња била је много већа него што смо икада могли да претпоставимо. Вероватно су биле много разноврсније него што ћемо икада моћи да потврдимо из фосила“, изјавио је палеонтолог Универзитета у Алберти, Мајкл Колдвел за phis.org.

Нова открића сугеришу да је могло да постоји онолико различитих врста птеросауруса, колико данас постоји врста птица.

Фосил птеросауруса из Либана даје нови увид у живот летећег диносауруса, који је имао распон крила око десет метара и тежио је чак 250 килограма.

Фосили су, иначе, откривени пре више од 15 година, али биле су потребне године да их истраживачи у потпуности анализирају.

Фосили се тренутно чувају у Музеју минералогије на Универзитету Сент Џозеф у Бејруту, а анализа је рађена у сарадњи са истраживачима са Универзитета Алберта и бразилског Националног музеја у Рио де Жанеиру.

Птеросауруси су били први кичмењаци за које се знало да су развили способност за лет.

Њихови остаци откривају се широм света, и са низом јединствених али и различитих карактеристика.

Један број фосила птеросауруса пронађен је у Квинсланду у Аустралији са оштрим очњацима, због чега су истраживачи закључили да је био главни предатор у том региону.

Прошле године су истраживачи у Јути пронашли доказе о још једној врсти птеросауруса, а у Канзасу су пронађени остаци праисторијске ајкуле за коју се верује да је један од природних предатора птеросауруса.

Научници верују да су те древне ајкуле искакале из воде и нападале птеросаурусе, када су се из ваздуха приближавали површини океана док су ловили рибу.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 03. дец 2019, 13:20) - anonymous [нерегистровани]

Leteći reptil

Ne znam kako neka deca uživaju da igraju sa dinosaurusima, meni je to strahovito čak i da gledam. Reptili koji lete a to dinosaurusi? :o