(Ис)храна као лек

Дијабетес је математика, а храна је највећи део успешне терапије – чуло се на промоцији књиге „Чаробна кухиња“ намењене особама с дијабетесом (и свима онима који желе да се здраво хране), ауторке Виолете Орешковић Ћурчић.

Подстицај да се бави дијабетесом био је поремећај метаболизма шећера код њеног сина, тада тинејџера. Од 2009. године, када се појавила прва свеска „Чаробна кухиња - лакше са дијабетесом", ауторка је смислила, припремила и објавила више од 700 рецепата. Експериментисала је са разноврсним састојцима и сваки проверила у пракси - мерењем вредности шећера у крви сина, пре и после оброка.

„Рецепте сам најпре објављивала на веб-сајту Дијабетолошког друштва Србије. Тада интернет није у толикој мери био средство информисања и због интересовања пацијената објавила сам прво штампано издање ʼЧаробне кухињеʼ", рекла је ауторка.

Након првог, уследила су нова издања, укупно двадесет. „Чаробна кухиња" ("Лагуна") издвојила се јер је, осим калоријске вредности хране, уз сваки рецепт био понуђен и садржај макронутријената (угљени хидрати, протеини и масти), као и параметри на основу којих се прецизно израчунава потребна количина инсулина - гликемијски индекс и гликемијско оптерећење, како појединачних намирница тако и целокупног оброка.

Кувар уместо нутриционисте

Према речима проф. др Теодоре Бељић Живковић, интернисте и ендокринолога КБЦ Звездара, са овим куваром пацијенти као да имају нутриционисту поред себе.

 „Ово издање има важан едукативни карактер - омогућава особама са дијабетесом типа 1 (инсулин-зависни) да сами комбинују различите врсте намирница а да при том могу веома прецизно да одреде своју терапију, што им представља велико олакшање. За особе са дијабетесом типа 2 (инсулин-независни) такав начин исхране представља лек", додала је.

„Људи најчешће не знају шта смеју да једу када сазнају да имају дијабетес. Циљ овог кувара је да покажемо да ниједна храна није забрањена, чак ни слаткиши, и да све можемо да једемо, нешто у мањој, нешто у већој количини", рекла је Стела Пргомеља, потпредседница Дијабетолошког савеза Србије.

Према речима Снежане Живковић, нутриционисте и дијететичара Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, најчешћа заблуда је да дијабетичари не смеју да једу намирнице с високим гликемијским индексом. Њиховим комбиновањем с намирницама ниског гликемијског индекса добија се храна са прихватљивим, средњим гликемијским индексом. Исто тако, погрешно је уношење веће количине хране с нижим гликемијским индексом јер се с већим уносом угљених хидрата повећава гликемијско оптерећење.На крају књиге понуђен је и јеловник за недељу дана, чиме је ауторка желела да особама са дијабетесом додатно олакша припремање хране. Ово издање је објединило 100 здравих, уравнотежених и укусних јела за сваког ко жели да се здраво и разноврсно храни.

„Чаробна кухиња" није намењена само особама са дијабетесом, додала је Виолета. „Моја породица се тако храни, и уживамо у томе. Промене смо уводили поступно - заменили смо бело брашно овсеним, избацили рафинисани шећер, променили врсту уља које користимо. Ови рецепти су толико једноставни, све намирнице су доступне, и свако ко жели да промени начин исхране може то без много напора да уради".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво