Јачање мира и толеранције кроз науку

У Лисабону је 4. маја, у Конгресном центру хотела „Лагоас парк“, одржан први Савет за мир, толеранцију, иновације и науку. Савет је окупио делегације научних и иновативних асоцијација из целог света, са циљем јачања мира и толеранције. Србија је имала свог представника – Европску академију наука.

Овај  сусрет научника и иноватора је први такве врсте у свету. Скуп су отворили др Самуел Делгадо из Мексика, председник Светске организације за мир, те др Kалид Џамал, амбасадор Уједињених нација за мир, а истински печат дали су представници научних и иноваторских организација из целог света.

Србију је представљала делегација Европске академије наука (ЕАН), предвођена председницом Сњежаном баронесом Рајачић, која је истакла да је мир могућ и једино остварив уз помоћ иновација и научних спознаја које би биле коришћене искључиво за добробит и напредак човечанства.

„Наша делегација је дала велики допринос раду Савета учешћем својих академика и њихових запажених излагања. Проф. др Недељко Станковић је излагао на пољу науке, академик Младен Карић на пољу иновација, док су се јавности обратили и академик Фернандо Малдонадо Лопес и академик Ал Бакера. Значајан допринос раду дао је и др Бранимир Јовановић из Музеја Никола Тесла", изјавила је Сњежана.

Једна од тема скупа била је иницијатива да се централизује и олакша заштита интелектуалне својине, односно формира централна база података. То би било веома значајно за иноваторе и нове ствараоце, јер би се на тај начин избегла привилегована позиција и монопол великих компанија које данас једине имају финансијску шансу да заштите своја интелектуална остварења у целом свету.

На Савету су потписани и значајни међународни споразуми на пољу промоције, реализације и имплементације иновативних решења и патената, као и меморандуми о разумевању између сродних научних и иноваторских асоцијација.

Европска академија наука је потписала меморандуме с неколико великих међународних асоцијација, међу којима се истичу „Citizen Innovation" из Сингапура, ОFЕЕD из Марока и „Британска асоцијација иноватора и проналазача".

Сњежана Рајачић, председница ЕАН, проглашена је за амбасадорку иновација, напретка и предузетништва. Том приликом одликована је Да Винчијевом звездом - орденом Британске асоцијације иноватора и проналазача, те је проглашена за почасног члана Британског научног друштва које делује под покровитељством Њеног височанства краљице Елизабете Друге.

Савет је одржан под покровитељством Светске организације за мир.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво