Јачање мира и толеранције кроз науку

У Лисабону је 4. маја, у Конгресном центру хотела „Лагоас парк“, одржан први Савет за мир, толеранцију, иновације и науку. Савет је окупио делегације научних и иновативних асоцијација из целог света, са циљем јачања мира и толеранције. Србија је имала свог представника – Европску академију наука.

Овај  сусрет научника и иноватора је први такве врсте у свету. Скуп су отворили др Самуел Делгадо из Мексика, председник Светске организације за мир, те др Kалид Џамал, амбасадор Уједињених нација за мир, а истински печат дали су представници научних и иноваторских организација из целог света.

Србију је представљала делегација Европске академије наука (ЕАН), предвођена председницом Сњежаном баронесом Рајачић, која је истакла да је мир могућ и једино остварив уз помоћ иновација и научних спознаја које би биле коришћене искључиво за добробит и напредак човечанства.

„Наша делегација је дала велики допринос раду Савета учешћем својих академика и њихових запажених излагања. Проф. др Недељко Станковић је излагао на пољу науке, академик Младен Карић на пољу иновација, док су се јавности обратили и академик Фернандо Малдонадо Лопес и академик Ал Бакера. Значајан допринос раду дао је и др Бранимир Јовановић из Музеја Никола Тесла", изјавила је Сњежана.

Једна од тема скупа била је иницијатива да се централизује и олакша заштита интелектуалне својине, односно формира централна база података. То би било веома значајно за иноваторе и нове ствараоце, јер би се на тај начин избегла привилегована позиција и монопол великих компанија које данас једине имају финансијску шансу да заштите своја интелектуална остварења у целом свету.

На Савету су потписани и значајни међународни споразуми на пољу промоције, реализације и имплементације иновативних решења и патената, као и меморандуми о разумевању између сродних научних и иноваторских асоцијација.

Европска академија наука је потписала меморандуме с неколико великих међународних асоцијација, међу којима се истичу „Citizen Innovation" из Сингапура, ОFЕЕD из Марока и „Британска асоцијација иноватора и проналазача".

Сњежана Рајачић, председница ЕАН, проглашена је за амбасадорку иновација, напретка и предузетништва. Том приликом одликована је Да Винчијевом звездом - орденом Британске асоцијације иноватора и проналазача, те је проглашена за почасног члана Британског научног друштва које делује под покровитељством Њеног височанства краљице Елизабете Друге.

Савет је одржан под покровитељством Светске организације за мир.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 13. мај 2019, 12:54) - anonymous [нерегистровани]

Mir, tolerancija, nauka

Sve je to dobro, pametno organizovano. Imalo se je verovatno što i čuti i naučiti. Tačka.
Biće kako "bosovi" odluče.