Илузија пирамиде у Лувру

Поводом тридесетогодишњице изградње пирамиде испред париског музеја Лувр, више од 400 волонтера креирало је оптичку илузију од 2.000 папирних креација испред ове елегантне стаклене грађевине. Рад је назван „Тајна Велике пирамиде“.

Илузија може да се види са крова Лувра где се налази видео камера. Снимак са камере се емитује на велике екране на фасади музеја. Из те тачке се чини да се пирамида окружена стенама издиже из дубине земље.

Како пишу француски медији, био је довољан само један дан да људи униште ову инсталацију, а уметници задужени за креацију кажу како нису ни очекивали да ће њихово дело потрајати.

Идејни творац оптичке илузије на Лувровој пирамиди је француски улични уметник познат под именом ЈР.

Оптичка илузија „открива“ слику темеља пирамиде и подсећа на археолошку ископину.

Аутор је поставио неколико фотографија ове илузије на друштвене мреже, а судећи према коментарима, људи су највише одушевљени како његово дело изгледа ноћу.

„Слике су, као и живот, пролазне. Када се залепи, уметничко дело живи самостално. Сунце лако осуши лепак и са сваким кораком људи кидају фрагменте крхког папира“, написао је ЈР на Инстаграму, пошто је његова инсталација уништена за мање од 24 сата.

Према писању Гардиана, папирна креација простире се на више од 1.700 квадратних метара, а направљена је од пасте и око 2.000 комада папира.

Ово није први пут да је ЈР креирао оптичку илузију на Лувровој пирамиди. Он је то урадио и прошле године када је учинио да пирамида „нестане“.

број коментара 0 Пошаљи коментар