Амедео Модиљани

Амедео Модиљани рођен је у Ливорну у Италији 1884. године а 1906. одлази у Париз. Тамо је жестоко пио, конзумирао дрогу, а често су га пратиле и разне афере. Упркос таквом начину живота, успевао је да ствара вансеријски лепа дела. У то доба почео је да слика експресионистичким стилом портретисања. Лице и врат су издужени, линије су фино савијене, често се не виде зенице на очима, усне су ситне.

Љубав која је обележила његов живот, била је млада сликарка Жан Ебитерн, која је постала један од његових главних модела који је насликао више од 25 пута.

Своја платна актова први пут је изложио 1917. године у галерији „Берт Вејл". То је била његова једина самостална изложба током живота која је изазвала велики скандал па је полиција наредила да се платна скину са изложбе.

Из тог периода је Женски акт кога одликује чист и прецизан линеаризам, једноставан и редукован цртачки поступак којим дефинише облик и постиже пуну изражајност. Рађен оштрим врхом оловке, што је једна од одлика његовог рукописа, овај акт спаја у себи грациозност и чулност. Већина актова из исте године, приказује жене у лежећем положају. Нага жена је, међутим, волуменом конципирана око извијене вертикале. Њена десна рука лако је подигнута у вис, што је положај који је Модиљани апсловирао на својим каријатидама из ранијих година.

Амедео Модиљани је умро 1920. Имао је само 35 година. Сахрањен је на гробљу Пер Лашез у Паризу. Дан после његове сахране Жан је извршила самоубиство.

Цртеж Женски акт део је збирке Растка Петровића, коју је 1971. поклонила Народном музеју у Београду његова сестра, Љубица Луковић.

 Драгана Ковачић, кустос 

број коментара 0 Пошаљи коментар