"Земља живих" - Витковац

Терапијска заједница "Земља живих" створена је под окриљем Православне цркве са жељом да се помогне свима онима који се осећају промашеним, неоствареним, уморним, разочараним, зависницима и независницима, тужним и сиромашним у срцу. Услов за улазак у заједницу је само један, а то је жеља за променом

Обилазећи све куће терапијске заједнице "Земља живих" кренули смо ка југу Србије и Витковцу код Алексинца.Тамо се налази последња од шест кућа терапијеке заједнице. На скровитом и благословеном месту познатом по чуднотворним исцељењима основана је најмлађа комуна.

Возећи се узбрдо ка кући у глави нам се врзмају разна питања, као и то шта мештани кажу на чињеницу да је ова кућа привремено затворена. Ми смо је посетили док су зависници тамо боравили. Отац Југослав нам је скренуо пажњу на чињеницу да овде није било лако формирати и одржати кућу, јер су мештани били неповерљиви.

На трему куће затичемо пар младића. Запослени су, праве ручак. Причају нам о свом животу пре заједнице. Ту су фризер, студент, техничар. Пошаст не бира ни слојеве ни професију, свуда је има. Породице су преварене, изманипулисане, јер зависник у тражењу начина да набави нову дрогу не бира кога и како вара. А онда се претера и свему дође крај. Углавном криве себе за све што им се тада дешавало.

Најстарији Немања за пар дана излази. Прошло је више од две године као је ушао на програм. Када га је сестра затекла дрогираног на ивици смрти, уследио је разговор и признање. Заједно су донели одлуку и тако је почео његов боравак у кућама терапијске заједнице.

Мењао је куће, јер то и јесте део терапије, да се не удруже, врате на старо. Растерећен, желео је да му снимамо лице као да ће тим чином доказати себи и другима да је претходни живот иза њега. Причао нам је о пар преосталих испита на факултету и својој жељи да их положи.

Ми смо дошли у Београд, а после пар дана јавио ми се да је и он изашао. Јављао ми се с времена на време. Стално са неким помацима...

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 28. јун 2017, 12:31) - anonymous [нерегистровани]

Izlečen

Ma da, lopata je rešenje!

(уторак, 27. јун 2017, 19:31) - naivna [нерегистровани]

ma vazi...

da, vidim svi se izlecise samo sa overenom zdravstvenom i uputom

(уторак, 27. јун 2017, 13:37) - anonymous [нерегистровани]

Doktor

Alternativna terapijska zajednica se uporno reklamira na talasima obrazovanja dok se zvaničnim i jedinim uspešnim metodama lečenja bolesti zavisnosti niko ne bavi. Inače za lečenje ovih bolesti potrebana je samo zdravstvena knjižica i uput, dok su alternativne metode koštaju od 300 eur...