Горани Србије и хиљаде пошумљених хектара

Покрет горана Србије је најстарија еколошка организација на Балкану. Пут горана, дуг више од пола века, води кроз шуму насталу на скоро 300 000 хектара голети и више од 100 000 хектара високородних ливада и пашњака.

Прве акције горана почеле су 1960. године, после оснивања те еколошке организације у месту Чачалица код Пожаревца.
Новица Милојковић, председник Покрета горана Србије, каже за РТС да се пошумљавање ‒ главни циљ Покрета ‒ данас обавља другачије: „Јавна предузећа и стручне службе се данас директно баве пошумљавањем јер је реч о тешко приступачним теренима. Ми се бавимо пошумљавањем, између осталог, и тако што поделимо грађанима саднице, нарочито становницима сеоских подручја, а ако је неопходно, пружамо помоћ и на терену.ˮ

Како наводи, пошумљене површине данас красе долину Ибра, Власине, околину Копаоника, Бруса... 

Милојковић каже да је Покрет горана успео да унапреди 94 000 хектара ливада и око 30 000 хектара паркова у градовима.

„Горани немају чланарину ни књижице. Немамо проблем да окупимо припаднике потребне за неку акцију ‒ можемо да окупимо и 50 000 и 100 000 деце из целе Србије када је то потребно", каже Милојковић.

У акцијама горана сваке године учествује око 30 000 грађана. Кроз разне видове сарадње горани су присутни у свим школама и градовима Србије.

Организују се изложбе, ликовне колоније, сабор горана, радионице у природи, наградни конкурси, акције против бесправне сече дрвећа, еко-кампови и школе.

У горанским расадницима годишње се произведе око три милиона садница четинара, лишћара и украсног шибља.

„Тренутно је шумовитост Србије 29,7 одсто а оптимална пошумљеност била би 41 посто. Наш циљ је да до 2050. године, мада то зависи од бројних услова, пошумљеност буде 37-38 одстоˮ, истиче Милојковић.

Горани Србије су добили бројне награде ‒ Зелени лист, Маслинову грану, али и највеће признање Уједињених нација из Програма за човекову околину - диплому „Пет стотина заслужних у свету" са златном значком.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 27. мај 2017, 18:38) - ,,'' [нерегистровани]

Свака Част!

За Здравље свих и Лепоту Наше Земље!

(субота, 27. мај 2017, 18:02) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast ovim ljudima!

Ja ove ljude prosto obozavam. Kada bismo se svi ugledali na ove mlade ljude, a i na gospodina Milojkovica, Srbija bi bila druga Svajcarska. Stalno umemo da kritikujemo kako nista u zemlji ne valja, a tesko nam pda na pamet da zsucemo rukave i sami uradimo nesto za svoju zemlju. Ovi mladi ljudi rade sjajan posao za Srbiju i svaka im cast na tome!

(субота, 27. мај 2017, 16:27) - anonymous [нерегистровани]

Sume su nase nacionalno blago!

Na nasu veliku zalost, mnogo vise je suma poseceno nego sto zasadjeno jer je i dalje grejanje na drva najjeftinije i tu masne brk i trljaju ruke prodavci istih dok se bas najvise narusava ekosistem krcenjem suma koje su u privatnom vlasnistvu fizickih lica, drzavne sume su koliko toliko pod kontrolom.

(петак, 26. мај 2017, 12:39) - JKN [нерегистровани]

Evo korisnog rada za...

...beogradske huligane gde mogu da istrose visak energije a ne da se tuku k'o budale.
Poz