Швајцарска студија о меду

Истраживачи тима Центра за истраживања у пољопривреди Швајцарске и Института за здравље пчела Универзитета у Берну, могли су да проуче како се ствара мед. За време зрења меда у саћима, рентгенски зраци су открили шаре различите светлине.

Захваљујући рентгенским снимцима пћелињег саћа, истраживачи тима Центра за истраживања у пољопривреди Швајцарске и Института за здравље пчела Универзитета у Берну, могли су да проуче како се ствара мед.

Тим је користио компјутерску томографију како би мерио концентрацију шећера у ћелијама од воска, а да при томе није реметио осетљиви живот у колонији.

Открили су да пчеле користе неколико техника да би добиле зрео мед.

Пчеле користе нектар са цвећа и шећер који он садржи у великим количинама како би произвеле мед. Резерве меда у саћу омогућавају колонији да преживи зиму, време када храна са ливада није доступна.

Тај богати извор шећера такође цене и људи. Узимају га од пчела за сопствену употребу.

Упркос значају који мед има за пчелиња и људска друштва, мало тога се зна о самом процесу стварања меда.

Нова открића дала најдетаљнији увид у процес зрења меда

За време зрења меда у саћима, рентгенски зраци су открили шаре различите светлине који рефлектују концентрацију шећера.

Шаре показују да пчеле радилице користе различите обрасце понашања у производњи меда. Или облажу зидове танким слојевима концентрованог нектара и формирају прстенове или га гомилају у ћелији насумице стварајући грумење.

Током времена, те наслаге расту, прстенови се губе и спајају у нехомогену масу зрелог меда.

Изненађује то да зрео мед тако постаје маса нехомогене концентрације шећера. Неке од ћелија имају хомогене високе концентрације шећера и те концентрације превазилазе просечне концентрације за мед.

„Нова открића су неочекивана, и заједно са нашим претходним знањима дају нам јаснију слику о томе како се мед формира", каже Петер Нојман са Института за здравље пчела.

Нова открића дала до сада су најдетаљнији увид у процес зрења меда. Нова знања о стварању меда су од велике важности за пчеларе, јер могу да допринесу бољем управљању колонијама и допринесу повећању количине и бољем квалитету меда који се произведе.

Даље, праћењем путева нектара који пчеле донесу у кошницу, студије доприносе бољем разумевању загађења кошнице разним патогенима и пестицидима. То су два најважнија поља проучавања када се ради о здрављу пчела.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 27. нов 2016, 09:27) - SÁNDOR [нерегистровани]

Pravi med

Ne pravimo med nego sacekamo pcela da sazriju.

(субота, 26. нов 2016, 14:07) - Bratislav [нерегистровани]

Ništa spektakularno

Ne vidim zaista da su otkrili ništa spektakularno.Koliko god budu istraživali rade i radiće zarad svoje dobiti.Nikad neće uspeti da da dopru do suštine.Pčele su čudo i za nauku će ostati misterija!

(понедељак, 19. сеп 2016, 10:17) - anonymous [нерегистровани]

prirodno je uvek bolje od vestackog

Jeste,ali taj med je naspram pravog nula...:-)

(недеља, 18. сеп 2016, 21:21) - Шумадинац [нерегистровани]

Тачно тако!

У потпуности се слажем са вама! Боље би било да се позабаве свим хемикалијама и болестима којима покушавају намерно или ненамерно да униште пчеле!

(недеља, 18. сеп 2016, 20:04) - anonymous [нерегистровани]

njuskala

To su Kinezi davno otkrili, I odavno prave med bez pcela koji I Srbija uvozi verovatno

(недеља, 18. сеп 2016, 15:50) - Mića Bor [нерегистровани]

Njuskala

Med je dar prirode ljudima. Kako i zašto je on takav kakav je znaju pčele ,tako treba i da ostane.