Ах, та бечка школа

Још до пре двадесетак година за Беч, вековну престоницу културе, говорило се да је град старих. Сећам се импресија мог брата, који се, као апсолвент историје, са студијског путовања из Беча вратио испуњен оним што је видео у музејима и институцијама културе, али дубоко разочаран ликом града који изумире, готово успаван, успорен, свенуо, без младости.

Било је лепо видети све знаменитости Беча, али у оно доба нико од млађе генерације није богзна како чезнуо за животом у Бечу. Од наших људи, тамо су боравили гастарбајтери, и то они који су педесетих година прошлог века „отишли трбухом за крухом", радећи свакојаке физичке послове не би ли опстали.

Од „оних" до „ових" времена много тога се променило и данас је Беч један од
идеалних градова за живот и образовање младих.

Улице аустријске престонице одишу космополитским духом. Невероватан недостатак тензије, стреса и нервозе на први поглед оставиће вас у чуду. Није то само питање ситуираности и удобног живота, реч је о армији младих људи из свих крајева света који су освојили овај град, и то у најбољем смислу те речи.

Насмејани, занесени својим идејама, савршено се уклапају у „младу, бечку школу". Шта то Беч чини тако изузетним, због чега је мека за велики број младих?

Прецизније, више од једне четвртине укупног становништва града Беча чине млађи од 26 година! Веровали или не, у питању је бечка школа, баш тако! Школовање у Бечу је бар упола јефтиније, а могли бисмо рећи и знатно квалитетније, од оног које се нуди у многим земљама.

Ред величине, просечна школарина на бечким факултетима износи око 380 евра, области студија су широке, од економије, преко ликовних, музичких и других уметности, до ветерине и медицине, а немачки језик није проблематичан јер се нуде разни програми и за накнадно учење.

Пријаве испита се не наплаћују на већини факултета, и не постоје неки додатни трошкови, осим књига и понеких скрипти.

Веома је значајно то што су професори обавезни да буду доступни студентима. На неке факултете можете се уписати и без икаквог знања немачког језика, али такве установе имају организоване, шестомесечне курсеве за неопходни Б2 ниво.

У бечким студентским домовима просек месечне станарине је око 250 евра, али укључујући све режије, чак и коришћење интернета. Студенти из Србије могу да користе и специјалне стипендије у месечном износу од 900 до 1.000 евра.

Да се разумемо, живот није нимало јефтин, али цене нису много више него у Србији, чак је храна јефтинија а понуда изузетна...

Шта то још Беч нуди младим људима? Па, могли бисмо да кажемо скоро све за чим млади жуде, а то су универзалне категорије: богата историја, култура, развијена економија, изузетно висока свест о очувању животне средине и поштовању различитости, занимљив и испуњен ноћни живот.

Веома је битан податак да у градским службама ради преко хиљаду запослених који брину само питањима младих а за ову групу становништва град годишње издваја више од четрдесет
милиона евра!

И, на крају, у Бечу се сви понашају као Бечлије! Да се разумемо, град је пре свега безбедан за живот, правила понашања су строга, сви су дужни да их поштују, а санкције за непослушне углавном су високе новчане казне.

Принцип ред, рад и дисциплина, зачињен слободним временом испуњеним квалитетним садржајима, даје позитивне резултате јер су људи углавном задовољни. А то је најважније, зар не?

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 31. мар 2016, 07:55) - anonymous [нерегистровани]

Kralj

@goran, e moj Gorane ako imas manja od 10 godina onda je u redu ali ako si stariji onda je zalosno sto si tako naivan. Bas oni sto su se dobro uklopili imaju prilike da cuju razmisljanje Austrijanaca o Srbima. Za ubistvo kralja su po njima Srbi ogovorni i oni se (jos) nisu dovoljno osvetili.

(среда, 30. мар 2016, 21:37) - anonymous [нерегистровани]

e servus! ljudi ja zivim u Becu boemski..., a vi kako hocete

.

(среда, 30. мар 2016, 19:46) - Борисав [нерегистровани]

Речи хвале

Да.
У мојој младости је будућност изгледала другачије. Данас се оцртава нова будућност, неки нови клинци, неки нови клинци...
Беч је симбол једног великог дискретног историјског процеса и све су прилике да ће ту улогу да игра и у непосредној будућности и то и на глобалном нивоу итд.
Ипак да не прецењујемо, њима то нико није поклонио, незнам дали да кажем способност или постојаност или нећете ми веровати скромност, ако се под скромношћу не подразумева инфериорност.
Кад речи хвале одражавају стварност онда оне надахњују генерације и неки нови клинци...

(среда, 30. мар 2016, 17:44) - anonymous [нерегистровани]

da

Leci komplekse negde drugde.

(среда, 30. мар 2016, 17:27) - anonymous [нерегистровани]

град Беч

Свима који имају прилике предлажем да обиђу Беч и упознају град. Осим школовања које јефтиније него у Србији (а за Еу грађане и Аустријанце је потпуно бесплатно), град нуди и многе друге погодности. Улице су без рупа, зидови чисти и превоз фантастично функционише. Нажалост, разочараћете се само када се вратите у Београд после. Схватићете да се та два града не могу упоредити по квалитету живота.

(среда, 30. мар 2016, 17:07) - anonymous [нерегистровани]

Beclija

Idite studirajte u becu (namerno malim slovom), tako da jednog dana mozete da se vratite i sprovodite nemacku propagandu po Srbiji. I naravno da nam prodajete nordisku istoriju...

(среда, 30. мар 2016, 16:47) - Stefan [нерегистровани]

Viena / Bec / Beograd

Srbi su oduvek voleli Bec sto zbog skole, sto zbog para sto zbog prestiza... Ali da se ne lazemo oni nas bas i ne kroz istoriju. Mada politiku na stranu Bec stvarno jeste, za nas Srbe, jedan od najboljih gradova za zivot. Veliki standard, odlicne skole a blizu kuca :D

(среда, 30. мар 2016, 14:57) - goran [нерегистровани]

iz Beć

Ma, kako, nemoguće! Pa zar nije istina, i jedina nepobitna istina, da Austrijanci mrze Srbe? To je bar većinsko mišljenje vas iz Srbije. Kako to sada da je Beč i jeftiniji i kvalitetniji,a studenti iz Srbije još ovde studiraju jeftinije nego u samoj Srbiji? To nisu čista posla, opet zapadna propaganda!