Повратак у будућност – ускоро наша реалност?

У интервјуу за Образовно-научни програм РТС-а проф. др Влатко Ведрал са Универзитета „Оксфорд“ открива да ли је путовање у прошлост или будућност могуће према сазнањима која данас поседују научници и шта је потребно да би се тако нешто догодило.

Крајем прошле године обележен је дан када је Мајкл Џеј Фокс, главни јунак чувеног филма Повратак у будућност из 1985, летећим аутомобилом стигао у 2015. годину. У овој филмској трилогији су још пре тридесет година приказани бројни уређаји од којих многе данас већ увелико користимо.

Истраживање четврте димензије и пут у прошлост или будућност све више интригирају научнике, а на питање да ли је тако нешто заиста могуће, проф. др Влатко Ведрал са Универзитета „Оксфорд“ рекао је да, по законима квантне физике, јесте.

„По законима физике, путовање у простору је увек и путовање кроз време. Наше тренутно знање о овој теми засновано је на принципима квантне физике и Ајнштајнове теорије гравитације. Захваљујући њима, можемо да закључимо да је у потпуности могуће путовати и у будућност и у прошлост, а такође и заобићи све контрадикције које се најчешће доводе у везу са оваквим путовањем“, објаснио је Ведрал.

„Па тако, један од парадокса је да се вратите у прошлост и убијете свог деду. Међутим, у том случају се ваш отац или ваша мајка не би родили, а самим тим ни вас не би било. И онда се питамо: ко се враћа у прошлост да убије свог деду? Одговор тражимо у знањима из квантне механике, јер у тој области нема оваквих контрадикција, зато што ипак можете да се вратите назад, али у потпуно другачији свет. То значи да се у овом истом универзуму креира нови свет, тако да не постоји никаква контрадикција у вези са овим путовањем. Дакле, по законима квантне физике, тако нешто је могуће“.

Осим тога што траже начин да објасне зашто је путовање кроз време могуће, научници разматрају и на који начин бисмо могли да отпутујемо у прошлост или будућност.

„Мислим да теорија која би то описала још увек није довољно развијена, јер, да бисмо могли да у потпуности опишемо начин путовања кроз време, потребна нам је квантна гравитација. Али како то симулирамо сада у експериментима? Па кроз квантну телепортацију. Реч је о две станице које су повезане са квантним замршеним стањем, а шта год да урадимо у једној од њих, то исто се аутоматски дешава и у другој. Ако причате о компликованијим објектима, онда је то још увек много теже. На пример, да бисмо пренели целу ДНК, цео генетски материјал, биће потребно више времена“, истиче проф. др Влатко Ведрал.

У филму Повратак у будућност велику пажњу привукао је летећи аутомобил који омогућава путовање кроз време. Иако на улицама још увек не виђамо такве машине, на технолошкој конференцији у Бечу је пре неколико месеци представљен нови аутомобил који се притиском на дугме претвара у летелицу са два седишта. Мада он још увек нема особине времеплова, проналазачи трагају за новим уређајима и направама који би нам једног дана омогућили путовање кроз време.

„У овом тренутку то најпре можемо довести у везу са квантним рачунарима, посебно ако говоримо о телепортацији. Заиста верујем да ћемо за неких двадесетак година имати машину која ће омогућити да се ова технологија развије. Дакле, двадесет година за веома развијене квантне рачунаре и исто толико за неко путовање у прошлост или будућност“, тврди проф. др Влатко Ведрал са Универзитета „Оксфорд“.

 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 19. мар 2016, 09:54) - anonymous [нерегистровани]

Budućnost

Ja bih pre u prošlost...da se podmladim ...heh

(субота, 19. мар 2016, 06:22) - anonymous [нерегистровани]

proslost

mi smo cist primer. kontinuirano se vracamo u proslost

(петак, 18. мар 2016, 22:54) - anonymous [нерегистровани]

prošlost

Tvrdnja da je moguće vratiti se u prošlost nema nikakvu osnovu. Teoretski je moguće usporiti brzinu obrade podataka područja oko izvora izuzetno visoke gravitacije. Prostije rečeno, moguće je samo lokalno usporiti vreme u ali ne i vratiti vreme unazad..